Амазон гаси Алексу, један од најстаријих програма за анализу посећености сајтова

Након више од две деценије пословања овог сервиса, гашење сајта Alexa.com заказано за 1. мај 2022. године

Лого Алексе

Амазон је објавио да ће угасити Alexa.com, један од најстаријих програма за анализу популарности веб сајтова.

Компанија Alexa Internet Inc. основана је 1996. године, да би је 1999. године откупио Амазон за 250 милиона долара. Компанија се бави анализом посећености, а најпознатија и највише употребљавана функција је Global Rank, која је генерисала листу популарних сајтова широм света, засновану на њиховој посећености. Ова анализа се често користи као репер када је потребно показати популарност неког сајта.

Након више од две деценије пословања овог сервиса, гашење Alexa.com-а заказано је за 1. мај 2022. године. Међутим, већ сада су многе бесплатне функције уклоњене са сајта, а ако нису, ускоро ће се угасити. Само ће функције намењене претплатницима бити доступне до коначног гашења сајта.

Фото: Снимак екрана/Alexa.com

Поставља се питање зашто се Амазон одлучио на овај корак. Прави разлог још увек није познат, али се може наслутити. Уосталом, гашење једног од најстаријих система за анализу Интернет саобраћаја делује помало нерезонски. Међутим, велика вероватноћа је да је разлог за гашење управо име тог сервиса. Наиме, Алекса је истовремено и веома популаран Амазонов АИ асистент, па је могућа да компанија, која већ има у свом власништву најлогичнији домен за њега (Alexa.com), жели да тај домен преусмери за подршку свом асистенту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 12. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Ово није баш „класична“ вест за Стање ствари, али како смо и ми годинама користили Алекса рангирање сајтова да видимо како наше СС стоји – мислимо да је значајно истаћи да је ово још један корак у продубљивању јаза између оних који имају и оних који немају (сиромашних и малих сајтова попут нас).
    Наиме, не сумњамо да ће они „који имају“ и даље моћи да прате, рангирају и упоређују сајтове, али ће гашењем, после 25 година и без икаквог објашњења, сајта Alexa.com та могућност бити ускраћена обичном кориснику Интернета или малом сајту попут нашег.
    Речено је да ће „за просечног корисника Интернет остати бесплатан, али да ће то морати да плати својом приватношћу“. Изгледа да се и од те, ионако страшне, стратегије одустало!
    Стање ствари је у својим позивима саборцима за помоћ наводило ранг појединих српских сајтова, а због гашења овог сервиса то ћемо последњи пут урадити крајем ове/почетком следеће године.

    Александар Лазић

Оставите коментар