Политика: Хоће ли омикрон олакшати обавезну вакцинацију?

Урсула фон дер Лајен предлаже да ЕУ размотри обавезно пелцовање као одговор на ширење новог соја короне

Фото: CNA

Иако СЗО данима упорно понавља да због појаве омикрона – новог соја вируса корона, постоји разлог за обазривост, али не и за панику, прве су усплахирено реаговале европске владе. Од сазнања да се овај сој појавио у јужноафричком региону није прошло много, а већ се 56 држава широм света, од Јапана до Велике Британије, затворило према овом делу света како би спречиле „увоз омикрона”. Сој се брзо шири, али СЗО каже да оштре забране то неће спречити. Препорука ове организације гласи да земље примењују приступ заснован на доказима и ризику, уз мере које треба примењивати приликом путовања, укључујући могући скрининг или карантин за међународне путнике. Наводе да мере треба да буду сразмерне ризику, временски ограничене и да се води рачуна о правима путника.

Истовремено, Европска комисија позива чланице ЕУ да се обавежу на свакодневну процену ограничења путовања и спремност да наметну све неопходне контроле. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен сматра и да ЕУ мора да размотри обавезну вакцинацију као одговор на ширење омикрон соја и четвртог таласа пандемије. Она је јуче истакла да вакцина има, али да се не примењују адекватно и најавила да ће унија до краја марта имати још 360 милиона доза, што је довољно да бустер приме сви вакцинисани Европљани.

Директор Модерне: Мала вероватноћа да ће вакцина бити ефикасна против омикрон соја

ЕУ у договору с „Фајзером” и „Модерном” ради и на убрзаној испоруци вакцина за децу, које би требало да буду доступне од 13. децембра. Лајенова је навела и да ће научницима бити потребно око 100 дана да прилагоде вакцине новој мутацији у случају да постојеће не буду имале довољну заштиту у односу на нови сој.

Велика Британија процењује да је у интересу нације да се забрани долазак путника из јужноафричких земаља, а омикрон је подстакао убрзање вакцинације. Премијер Борис Џонсон јуче је саопштио да је циљ да се до краја јануара свим одраслим особама понуди бустер доза. Истакао је да се још не зна много о новој варијанти, али да је сигурно да је најбоља одбрана пелцовање. Трећа доза биће понуђена старијима од 18 година и размак између друге и треће дозе биће са шест месеци скраћен на три месеца.

Омикрон је у Немачкој на велика врата увео дискусију о обавезној вакцинацији, коју ће од 1. фебруара примењивати њихов сусед Аустрија. Будући немачки канцелар Олаф Шолц први пут је рекао да подржава обавезну имунизацију, што је званични Берлин до сада одбацивао, изузев за особље у домовима за старе и припаднике војске.

Бранислав Тиодоровић: Међу умрлим скоро трећина вакцинисаних

Појава омикрон соја подстакла је администрацију Џозефа Бајдена да пооштри тестирања за стране путнике који долазе у САД, без обзира на то да ли су вакцинисани. Русија такође припрема нови акциони план за борбу против омикрон варијанте. Владимир Путин наложио је да план буде спреман до наредне седмице и да се стално прати ефикасност тестирања и вакцинације. Русија још није забележила први случај заразе новим сојем, али је у октобру, пре његове појаве, претрпела најсмртоноснији месец од почетка пандемије, због чега је Путин у новембру увео у земљи плаћено једнонедељно одсуство како би, захваљујући тој нерадној седмици, био успорен талас ширења вируса. Путин, као и СЗО, проценио је да је нови сој довео у питање изгледе за глобални економски опоравак и подвукао важност међусобног признавања вакцина и сертификата о имунизацији. Наиме, руски лек „спутњик В” још чека одобрење Светске здравствене организације. Бројне организације кажу да је појава омикрона одраз неправедне расподеле цепива, јер вирус може да мутира све док велики део светске популације није пелцован. Док се богати штите, као што је, примера ради, случај у Британији, где смањују размак између друге и бустер дозе, у Африци, где се појавио нови сој, није вакцинисано ни 35 одсто одраслих.

Љиљана Вујић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Кад „вирус“ мутира он (ако је и био) престаје да буде опасан. Није ствар у вирусу и у здрављу већ у нападу на личне и Богом дате слободе од групице међународних криминалаца с новцем за које раде небројени грамзиви најамници света.

    18

Оставите коментар