Директор Модерне: Мала вероватноћа да ће вакцина бити ефикасна против омикрон соја

Према речима Стивена Бансела, велики број мутација протеина које вирус користи да би заразио људске ћелије значи да ће највероватније бити потребне измене актуелних вакцина

Вакцина Модерне (Фото: Ројтерс)

Директор америчке фармацеутске компаније „Модерна“ Стивен Бансел рекао је да је мала вероватноћа да ће вакцина бити ефикасна против соја вируса корона омикрон као што је била са ранијим врстама.

„Мислим да нема шансе да вакцина буде на истом нивоу ефикасности као што је била против соја делта. Не знам у којој количини ће бити слабија јер морамо сачекати податке, али научници са којима сам разговарао нису оптимисти“, истакао је Бансел.

Аналитичари наводе да отпор соја вакцини може довести до већег броја заражених и примљених пацијената, самим тим и продужења пандемије. Банселова изјава одмах је утицала на тржиште због чега су скочиле цене нафте, акција и валута.

Директор Модерне: Ускоро вакцинација новорођенчади, крај пандемије могућ за годину дана

Према његовим ријечима, велики број мутација протеина које вирус користи да би заразио људске ћелије значи да ће највероватније бити потребне измене актуелних вакцина.

Он је нешто раније изјавио да ће бити потребно више месеци да почне испорука вакцине која ће бити ефикасна против соја омикрон.

Опрема: Стање ствари

(Срна/НСПМ, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар