Директор Модерне: Ускоро вакцинација новорођенчади, крај пандемије могућ за годину дана

Стефан Бансел нагласио да ће састав бустер дозе вакцине коју је развила његова компанија остати исти као и код оригиналне вакцине за ову годину, јер Модерна није имала довољно времена да га промени

Стефан Бансел (Фото: Gettty Images)

Извршни директор компаније „Модерна” Стефан Бансел сматра да би пандемија корона вируса могла да се заврши за годину дана имајући у виду да, како каже, повећана производња вакцина осигурава глобалне залихе.

Бансел је у интервјуу за швајцарски лист „Ноје цирхер цајтунг” рекао да ће ускоро бити могућа вакцинација новорођенчади, преноси Ројтерс.

„Ако погледате ширење производних капацитета у индустрији током последњих шест месеци, довољно доза би требало да буде доступно до средине следеће године тако да сви на свету могу да се вакцинишу. Бустер дозе би такође требало да буду могуће до потребних мера”, рекао је Бансел.

Он је додао да ће особе, које се не вакцинишу, имунитет стећи природним путем, јер је делта варијанта врло заразна.

„На овај начин завршићемо у ситуацији сличној оној с грипом. Можете да се вакцинишете и имате добру зиму или да то не учините и ризикујете да се разболите, а могуће је да онда завршите и у болници”, упозорио је Бансел.

Бил Гејтс: За идућу пандемију имаћемо џиновске фабрике иРНК вакцина у Индији

На питање да ли то значи „повратак у нормалу” у другој половини године, Бансел је рекао да претпоставља да ће се то десити за годину дана.

Он је додао да очекује да владе одобре бустер дозе за људе који су већ вакцинисани.

Бансел је нагласио да ће састав бустер дозе вакцине коју је развила његова компанија остати исти као и код оригиналне вакцине за ову годину, јер Модерна није имала довољно времена да га промени.

„Тренутно тестирамо вакцине оптимизоване за делта сој у клиничким тестирањима. Оне ће чинити основу за вакцинацију бустер дозама за 2022. годину. Испробавамо и делта плус бета, следећу мутацију за коју научници верују да је могућа”, поручио је Бансел, наводи Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар