Бил Гејтс: За идућу пандемију имаћемо џиновске фабрике иРНК вакцина у Индији

Свака земља мора заиста свакодневно радити на повећању броја вакцинисаних. Ако тренутно нисте у великом таласу, можда ћете у будућности бити, рекао Гејтс

Бил Гејтс (Извор: Факти)

(Times of India, 15. 9. 2021)

Бил Гејтс, сапредсједавајући Фондације Била и Мелинде Гејтс, каже да ће због делта варијанте бити тешко очекивати да ће пандемија завршити до 2022, како је процијенио прошле године. У телефонском разговору за Times of India Гејтс је говорио о више тема – од вакцинације старијих до прављења фабрика довољно великих да произведу вакцине за читав свијет у року од 200 дана. Доносимо изводе из разговора:

Прошле године говорили сте о могућност окончања пандемије корона вируса до 2022. Мислите ли и даље да је то могуће?

Делта варијанта и њена заразност била је изненађење за свакога. Индија је, трагично, била прво мјесто с експлозивним порастом случајева. Број случајева је у међувремену опао, али вакцине морамо учинити доступнијим знатно већем дијелу свијета него досад.

Рекао бих да је делта варијанта најгоре што се могло очекивати, тако да ћемо вјероватно имати случајеве и у 2022. Сад је потпуно јасно колико је важно да вакцина буде што доступнија. Моје предвиђање на основу делте је да ћемо донекле прекорачити тај рок.

Говорили сте о иновацијама које је подстакао ковид-19. Које од њих имају највећи потенцијал?

Сад кад свијет схвата колико је рањив у погледу пандемије, развој и откривање нових средстава доживјеће процват. Требало би да поставимо за циљ да имамо довољно фабричких капацитета да произведемо довољно вакцина за читав свијет у року од 200 дана.

Изглед интервјуа у штампаној верзији

Хоћемо ли тако бити спремни за идућу пандемију, и хоће ли то бити добро и иначе? Апсолутно. С њемачком фирмом Бионтек радимо на вакцини за ХИВ користећи њихову технологију засновану на информационој рибонуклеинској киселини (иРНК). Имамо вакцину за маларију. Мишљења смо да можемо направити веома јефтину вакцину за грип и тако драматично снизити разину грипа у свијету.

Изазов више није доступност вакцина, већ одбијање људи да је приме. Како да владе буду дјелотворније по том питању?

Свака земља мора заиста свакодневно радити на повећању броја вакцинисаних. Тренутно нисте у великом таласу, али можда ћете убудуће бити, тако да то морамо задржати као највиши приоритет.

Бил Гејтс: Будућа пандемија биће десетине пута гора од садашње

У неким развијеним земљама много вакцина се баца. Како то спријечити и побољшати међународну сарадњу?

Свијет није био спреман за ову пандемију. Кључна је била испорука вакцина, коју је до прољећа 2020. финансирала једино америчка влада.

Постигли смо пуну сарадњу између западних инвеститора и произвођача у Индији. За идућу пандемију постараћемо се да имамо џиновске фабрике иРНК вакцине у Индији и осталим земљама у развоју да бисмо постигли зацртани циљ.

С енглеског посрбило, скратило и опремило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Преварант великог формата, од стране пропагандистичких медија представљен медиокритетима као геније, поново се трпа где му место није, те продаје …а за бубреге.
  На (дивљем) западу ништа ново.

  38
  1
 2. Gejts me na ovoj slici sa svojim Orbit manijačkim osmehom podseća na lika iz crtanog Simpsonovih, okorelog i zlog bogataša Mr. Burns.

  26
 3. Загушени смећем

  Загушени смећем
  Хипермодернизма
  Конзумеризма
  Псеудохедонизма

  Под пресом
  Press-а
  Трутовским медом
  Медија

  Исправљамо
  Мождане вијуге
  Да бисмо отишли
  Право у ништавило

  Тек кад будемо
  Одбачени и слободни
  Почињемо преживати
  Властити живот

  Момчило

  12
 4. Све је тачно о Гејтсу, али није само он кривац. Суодговорни су и сви људи који пристају на његову диктатуру и терор. Зашто ћуте? Зашто се људи не буне?

 5. “Безумниче,ове ноћи тражићу душу твоју од тебе;а они што си припремио чије ће бити?”, рече Господ безумном богаташу.

  5
  1

Оставите коментар