Александар Вучић: Одбио сам предлог Квинте за решење, тражимо повлачење свих трупа са севера КиМ

Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина и не можете да разговарате тако са Србијом, рекао председник Вучић после седнице Савета за националну безбедност

Александар Вучић (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након седнице Савета за националну безбедност, да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на север Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум о правном промету. Поручује да је одбио „тобожње компромисно решење Квинте које би унижавало Србију“.

Aлександар Вучић је, обраћајући се медијима након седнице Савета за националну безбедност, да је донето више одлука, закључака, предлога и препорука. Поручује да је последњи упад Росу на север на КиМ „криминална акција“, шеста по реду.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

„Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција“, поручује председник.

Специјалци Росу на Јарињу и Брњаку, Вучић сазвао хитну седницу Савета за безбедност

Додао је да је јутрос разговарао са амбасадорима најмоћнијих западних земаља, амбасадорима Квинте, о томе како би требало да изгледа „тобожње компромисно решење“.

„Одбио сам то решење јер то није компромисно већ је решење које би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији они би заборавили на то али би увели 20/30 одсто мера. Добио сам за одбијање сагласност Савета. Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина и не можете да разговарате тако са Србијом“, рекао је Вучић.

Ситуацију је илустровао са куповином у продавници, када постоји договор да се, наводи, пет килограма поморанџи плати 1.000 динара, а договор се не поштује.

„Ви платите, продавац узме те паре и ти онда тражиш поморанџе, а он каже не, не, то су посебне поморанџе, мора још, ви кажете да је договор био пет килограма за хиљаду динара и наравно избије свађа и дође полицајац, а то су земље Квинте, и кажу смирити се, ви сте исти, ти додај још 300 динара и онда је то компромисно решење. На такве барабске трикове Приштине више нико неће пристајати“, навео је Вучић.

Фото: Твитер налог Напредног клуба

Према његовим речима, једино решење за ову ситуацију је повлачење свих трупа са севера КиМ.

„Повратак на пређашње стање и онда да идемо у Брисел и разговарамо о свему“, навео је Вучић додајући да је Србија увек спремна за разговор.

Такође, каже да Савет за националну безбедност тражи хитан одговор ЕУ постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, када ће бити формирана ЗСО.

„Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж споразума је ЗСО“, истиче Вучић.

Александар Вучић: Ако се настави угрожавање Срба, позваћемо КФОР и НАТО да реагују

Рекао је и да је Савет, у складу са својим послом, разматрао одбрамбене капацитета Републике Србије, стање у Војсци Србије, МУП-у.

„Разговарали смо и о десетинама техничких ствари које можемо да унапредимо, задовољан сам стањем и како борбене готовости тако и моралом, мотивисаношћу људи да увек унапређују наше капацитете тако и свим оним што нас тек чека, то је значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције које ће се видети у том периоду“, навео је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 21. 9. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Председик изјављује да ће „Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.“ То „инсистирање“ мало значи српском становништву у нашој јужној покрајини. Председник је потписом Бриселског споразума омогућио сва ова дешавања на северу Косова и Метохије. Иако је само Србија испунила све одредбе овог споразума он и даље инсистира на њему и обраћа се само „земљама запада“ молећи их да нешто предузму уместо да се обрати пријатељима Србије, суспендује све неповољне споразуме које ионако запад не поштује…Питање реинтеграције Косова и Метохије ће се десити када се ситуација у свету промени, а време ради за нас. При томе треба јачати Србију кроз све могуће институције .

 2. “Такође, каже да Савет за националну безбедност тражи хитан одговор
  ЕУ постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, када ће
  бити формирана ЗСО.
  Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји
  и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж
  споразума је ЗСО , истиче Вучић.“ ?!

  Када је потписао Бриселски споразум, заједно са оним дежмекастим
  ******, није тражио, пре тога, састанак Савета за националну
  безбедност, а сада то тражи, да му чува леђа и саучествује у
  очигледној издаји.

Оставите коментар