Нова.рс: Влада Србије још 2016. потписала са Приштином „Споразум о реципроцитету за аутомобилске таблице“

Министарка за дијалог тзв. Косова Едита Тахири тада казала да оно што важи за таблице косовских возила, важиће и за таблице возила из Србије, а то значи и крај „пробним таблицама“ које је Србија издавала

Извор: НСПМ

На дан када су тензије на северу КиМ поново високе, подсетимо се да је споразум о таблицама, односно о реципроцитету по питању регистарских ознака за возила, потписан још 2016. године у Бриселу, на састанку техничких делегација Београда и Приштине.

Како је тада, примера ради, писао портал Слободне Европе, из Владе Косова је тог 15. септембра саопштено да је „у среду у Бриселу коначно постигнут споразум о реципроцитету за регистарске таблице Косова и Србије“.

Разговори по том питању трајали су 11 сати.

„Министарка за дијалог Едита Тахири је казала да оно што важи за таблице косовских возила, важиће и за таблице возила из Србије, а то значи и крај „пробним таблицама“ које је Србија издавала за возила са РКС регистрацијама, као и крај илегалним таблицама које су биле видљиве на северу земље а са ознакама градова Косова по српском систему. Тахири је додала да је овај споразум постигнут прошле недеље, а да је сада потврђен и потписан.

Претходно је Тахири за РСЕ изјавила да је договор по овом питању постигнут на основу модела Македоније и Грчке, који на регистарским таблицама предвиђа белу налепницу. Верује се да ће се том налепницом покрити државни симболи.

У тексту споразума стоји да ће овакво деловање ступити на снагу 15. новембра. Такође, договорено је и да употреба КС таблица, које поред РКС такође издаје Косово, траје још пет година“, наводи се у тексту РСЕ.

Едита Тахири (Извор: НСПМ)

Истовремено, на порталу Владе у приштини објављене су и тачке споразума. Овако:

„Аранжмани у вези са финализацијом имплементације Споразума о слободном кретању из 2011 године, Брисел, 14. септембар 2016:

 1. Уговорне стране су сагласне да се релевантни делови аутомобилских таблица покрију са два бела самолепљива папира.
 2. Овај систем са лепљивим папиром ће ступити на снагу 15. новембра 2016. године.
 3. Административна инфраструктура за издавање свих потребних докумената за регистрацију возила са таблицама издатим од стране косовских власти ће ступити на снагу у новембру 2016године.
 4. Регистрација свих возила са таблицама издатим од стране надлежних органа Косова (КС / РКС) ће почети 15. јануара 2017. и трајаће 12 месеци, након којег периода ће се извршити процена од обе стране уз посредовање ЕУ.
 5. Косово ће продужити важење КС таблица за пет година, на крају ће предмет бити преиспитан од стране обе стране (уз помоћ ЕУ ако је потребно).
 6. Изузимања од пореза и обавеза за регистрацију возила ће бити гарантована од стране Косова на исти начин као у претходном случају. Блиска и брза сарадња ће бити успостављена између обе стране да би се проверило власништво возила.
 7. Кампања за информисање јавности да би се објаснило становницима којима су потребни модалитетима за пре-регистрацију возила ће бити предузета од обе стране и ЕУ. Даље расправе о делокругу и модалитетима горе поменуте кампање ће се разматрати у групи за имплементацију.
 8. Таблице возила која се подвргавају процесу регистрације неће примењивати систем лепљивог папира.
 9. Због осетљивости у вези са претходним тачкама, стране су се сложиле да размотре имплементацију ових закључака у временском периоду од три месеца.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 20. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Ovo lici na drugi scenario raspleta, iz fenomenalnog teksta „Patrijarhova vecera“ Branislava Matica:

  „Други сценарио је такозвани „свршени чин”.

  Увежбаван је и недавно, по ко зна који пут, када је тобоже очекивана шиптарска инвазија на север покрајине, или бар десант на језеро Газиводе и тамошња електроенергетска постројења. Више аутора, укључујући и митрополита Амфилохија, тада је објаснило овај једноставни а опаки наум. Организује се инцидент који ће послужити као покриће за поновни талас шиптарског насиља у крајевима јужно од Ибра. Насиље прераста у погром и етничко чишћење. Испланираним коридорима километарске колоне српских збегова иду ка централној Србији. На Косову горе српски храмови, горе насеља, гори срце Србије. Да би се предупредила стварна српска исконска и заветна реакција на све ово, чемерна „Војска Србије”, понижена и рашрафљена, тобоже храбро улази у три општинице на северу покрајине и стаје на Ибру. Тако и Тачи и Вучић излазе на договорену „линију разграничења”. (Американци би, дакле, само поновили свој злочиначки сценарио пражњења Републике Српске Крајине из 1995.) Вучић потом на вишесатним конференцијама за медије и у целовечерњим интервјуима слави своју херојску одбрану Копаоника и „нашег народа на северу Косова”, нападајући неку мрачну опозицију која је, разуме се, све учинила да останемо и без Ибарског Колашина. Тачи заказује референдум у етнички очишћеној покрајини и припаја Косово и Метохију међународно признатој Албанији. Вучић више не мора и формално да призна отцепљење, за које је толико тога већ урадио, а Тачију то признање више није ни потребно. Обојица ће, сваки пред својима, слегнути раменима: „Шта ћеш, то је сада фактичко стање, реалност. Добили смо више него што смо имали.”

  http://e-nacija.com/u-medjuvremenu/461-granica/1478-patrijarhova-vecera

  2
  1

Оставите коментар