Бил Гејтс постао највећи земљопоседник у Америци

Оснивач Мајкрософта до сада купио око сто хиљада хектара обрадиве земље

Фото: Пиксабеј/ЕПА-ЕФЕ

Један од најбогатијих људи на свијету Бил Гејтс поседује највише пољопривредног земљишта у Сједињеним Америчким Државама.

Он је недавно дошао до вртоглаве бројке од скоро 100.000 хектара обрадиве земље у чак 18 савезних држава, а прерачунато у квадратне километре реч је о хиљаду квадратних километара.

С недавном најновијом аквизицијом та бројка га је учинила новим највећим приватним власником пољопривредних земљишта у Америци. Највеће површине земље има у Луизијани, а следе Арканзас и Небраска. Земља је у непосредном власништву или у рукама компанија које су повезане с инвестиционом фирмом оснивача Мајкрософта

Многима делује необично да је човек који стоји иза једне од највећих технолошких фирми на свету и највећи земљопоседник. Али већ 2008. године су Бил и Мелинда Гејтс објавили да ће дати више од 300 милиона долара за промоцију малих земљорадника у Африци и Азији, пре свега оних који се баве одрживом пољопривредом, а с високим приносима.

Њихова добротворно-инвестициона компанија је улагала и у развој и ширење „суперусева” отпорног на климатске промене и у краве музаре које дају велике количине млека.

Хоће ли сву земљу коју је купио искористити, односно за што ће је користити, још се не зна. Многи се надају да ће се искористити у за одрживу и еколошку производњу и сличне циљеве.

Бил Гејтс можда је највећи приватни власник обрадивих површина, али је далеко од броја један када је реч о власништву земље уопште. Ту је на трону Џон Малон, директор управе компаније Либертy Медиа, деоничар у великим медијским корпорацијама, који је власник око 900.000 хектара ранчева и шума, пише “Јутарњи” а преноси Б92.

На трећем месту је Тед Тарнер, оснивач Си-Ен-Ен-а, с приближно 800.000 хектара земље с ранчевима у осам савезних држава. А чак и директор Амазона Џеф Безос улаже у земљу. Поседује 170.000 хектара земље, већином у западном Тексасу.

Опрема: Стање ствари

(Бета-АП/Политика, 7. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Када постанеш латифундиста почећеш да производиш храну,а затим да уништиш конкуренцију,потом следи нестанак те хране и масовни помор становништва,шта све човеку падне напамет кад је филантроп.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading