Политика: Из ковид кола код судије па – у ковид болницу!

Сматрам да би они који се окупљају и не носе маске могли потенцијално бити учиниоци кривичног дела, каже Зора Добричанин Никодиновић

Фото: Н. Марјановић

Сви који су се ухватили у коло на Савском тргу требало је да буду легитимисани и тестирани на корону, а они чији би тест био позитиван могли би одмах да буду окривљени за преношење заразне болести. Исто важи и за концерте и друга слична окупљања, али када је реч о журки неколико хиљада академаца у Студентском граду, правници сматрају да студенте не треба позвати на одговорност, већ управника Студентског дома као одговорно лице.

„Колико правника, толико мишљења. Сматрам да би они који се окупљају и не носе маске могли потенцијално бити учиниоци кривичног дела – „преношење заразне болести” из члана 249 Кривичног законика, наравно ако се докаже постојање свих неопходних елемената тог кривичног дела и ако се утврди узрочна веза између радње и последице“, каже адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

Кривичари наглашавају да многи грађани нису свесни чињенице да могу бити кажњени иако није ванредно стање, јер се кривична дела преношења заразне болести и непоступања по здравственим прописима налазе у нашем КЗ-у одавно и важе и у редовном стању ако постоји епидемија заразне болести. Дакле, нису потребне неке посебне мере, које су важиле прошле године за време ванредног стања, као што је полицијски час.

„Kо не поступа по прописима, одлукама или наредбама за сузбијање или спречавање заразних болести, па услед тога дође до преношења заразне болести, казниће се затвором до три године”, наводи се у члану 249 КЗ.

Да би неко могао бити окривљен за ово кривично дело, кажу правници, неопходно је да се у предистражни поступак укључи велики број људи, међу којима су и полиција и епидемиолози, који би морали да легитимишу учеснике масовних окупљања и прате њихово здравствено стање, али да направе и попис њихових контаката, што је огроман посао, који је у овом тренутку, услед преоптерећености здравственог система, немогуће извести.

Када је реч о раду у јавном интересу, ова алтернативна санкција могућа је за прекршаје и за кривично дело непоступања по здравственим прописима за време епидемије, за које се може изрећи и новчана казна која се може заменити казном рада у јавном интересу, ако окривљени на то пристане.

За сада само седам санкционисаних грађана ради по казни у ковид болници у Земуну, где помажу у допремању боца са кисеоником за најугроженије пацијенте. Овакву врсту санкције за организаторе корона журки предложио је недавно епидемиолог Предраг Кон, а правници сматрају да би Управа за извршење кривичних санкција могла да склопи уговоре са ковид болницама где би осуђени због кршења мера могли да раде, уколико желе да замене новчане или затворску казну. На тај начин били би непосредни сведоци последица својих непромишљених окупљања, а било би пожељно да пошаљу јавну поруку свим скептицима који и даље не верују да корона постоји.

Кршење прописа када је реч о ношењу заштитних маски и поштовању физичке дистанце санкционишу прекршајни судови, када добију пријаву санитарне инспекције. Такви случајеви углавном стижу пред суд ако прописи нису поштовани у затвореном простору, а предвиђене су казне од 5.000 до 150.000 динара.

„Нема забране кретања, али има обавезе да се поштује закон. Не треба заборавити да слобода сваког човека није потпуно неограничена. Она је управо ограничена слободом другог човека. Корона је озбиљна болест, а у условима епидемије слобода се односи и на заштиту од заразе“, објашњава наша саговорница.

Осврнула се и на антиваксере и њихове активности у преношењу лажних вести путем друштвених мрежа. Реч је о кривичном делу изазивања панике и нереда.

„Kо изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира или осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења, казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном. Ако је дело из става један овог члана учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година”, наводи се у члану 343 Кривичног законика.

„Овде је од пресудног значаја да се утврди да је вест или тврдња лажна и такође да се докаже да је то што је изнето довело до панике, тежег нарушавања јавног реда и мира, осујећења или знатнијег ометања спровођења одлука државних органа. Наравно, битно је установити и да ли постоји умишљај код оног ко вести или тврдње износи или проноси“, казала је наша саговорница.

Александра Петровић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Гара боцу прима на Сокоцу!

  9
  1
 2. „Сматрам да би они који се окупљају и не носе маске могли потенцијално
  бити учиниоци кривичног дела, каже Зора Добричанин Никодиновић“

  Постојеће маске за јавну употребу, прописане од стране Државе, као
  заштита од епидемије вируса “Корона“ – “Ковид-19“ – не штите од
  вируса, већ само од бактерија, што стоји на упутству за употребу маске!

  15
  1
 3. Kad ce konacno da budu sankcionisani svi koji hoce da pobiju covecanstvo sa izmisljenim opasnostima !

  13
 4. Ko sme da mi brani da igram SRPSKO kolo? Uneto u UNESCO-vu listu svetskih nematerijalnih blaga?

 5. Где је била госпођа да истакне члан 343 Кривичног законика кад је „учкИћ“ блебетао да неће Лешће бити довољно велико?!

Оставите коментар