Нови Зеланд: Грађанима ће уз брзу храну ускоро бити нуђена и ковид вакцина

Ми само желимо да допремо до људи где год да су, рекао заменик премијера Грант Робертсон за Радио Нови Зеланд

Фото: Фиона Гудал/Ројтерс

Да ли желите један Фајзер уз свој хамбургер?

Грађани Новог Зеланда би ускоро могли да чују овакво питање при куповини свог оброка за понети, пошто је влада ушла у преговоре са ланцима ресторана брзе хране како би остварила циљ да најмање 90 одсто становништва буде вакцинисано против ковида 19.

„Ми само желимо да допремо до људи где год да су“, рекао је данас заменик премијера Грант Робертсон за Радио Нови Зеланд.

Нови Зеланд због једног јединог случаја короне прогласио кућни притвор у читавој држави

Новозеланђани јако воле брзу храну. Земља има један од највећих процената потрошње хране у ланцима КФЦ и Мекдоналдс на свету.

Када је локдаун у Окланду укинут у уторак увече, гомиле људи су похитале да стану у редове испред фаст фуд ресторана, а само дан раније две особе су ухваћене у покушају да прокријумчаре торбу пуну хране из КФЦ-а и 100.000 у кешу у Окланд, упркос строгим пограничним контролама.

„С обзиром да у земљи још увек важи трећи степен узбуне (због пандемије), мислимо да ће многи грађани бити веома узбуђени због могућности да уз свој оброк за понети добију шансу да се вакцинишу“, каже Робертсон.

Према његовим речима, влада разматра и друге могућности и трага за другим местима, осим ресторана брзе хране, која људи често посећују, како би увела нове пунктове за вакцинацију.

Једна одборница из Окланда, Џо Бартли, је прва изнела ову идеју фирми Ресторан брендс, која покрива КФЦ, Пица хат и Тако бел на Новом Зеланду.

Фото: AP Photo/John Locher

Она је јуче на друштвеним мрежама објавила да ју је Ресторан брендс обавестио да је влада ступила у контакт са њима ради „разговора о потенцијалу овог концепта“.

Влада је већ раније најавила да ће искористити “сваку могућу алатку у кутији за алат” у циљу вакцинације што већег броја становника, за шта каже да је најбоља шанса да се у земљи врати живот без локдауна.

Робертсон каже да влада оклева са нуђењем подстицаја људима да се вакцинишу пошто су примери у другим земљама имали различите ефекте, а тиме се покрећу и етичка питања када се ради о онима који су већ вакцинисани.

Али, он додаје да су поједине фирме почеле да нуде сендвиче или кафу како би охрабриле људе да добију своју дозу вакцине, што он подржава.

Како преноси Гардијан, премијерка Џасинда Ардерн изјавила је јутрос да је током протеклих 18 месеци Нови Зеланд имао стопе хоспитализације и смрти међу најнижима на свету и више дана без рестрикција него скоро било која друга земља.

Нови Зеланд: Границе остају затворене до краја године

Она је позвала грађане да помогну да земља буде лидер и у стопи вакцинисаних.

„Сада постоји прилика за све нас да достигнемо то да будемо једна од земаља са највише вакцинисаних на свету. То је одговорност свих нас заједно. Имамо залихе вакцина које су нам потребне и имамо радну снагу спремну да обави посао“, рекла је Ардерн.

До сада је 72 одсто становништва примило једну дозу, а мало изнад 38 одсто је потпуно вакцинисано.

Модели истраживачког центра Те Пухана Мататини са Универзитета у Окланду показују да је достизање стопе од 90 одсто вакцинисаних – заједно уз ношење маски, праћење контаката и брза тестирања – једини начин да се минимизују постојећи строги локдауни.

Према предвиђањима овог центра, ако би било вакцинисано само 80 одсто популације, пренос вируса у заједницама би и даље могао да доведе до 7.000 смртних случајева и 60.000 хоспитализација.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 23. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ni brzu hranu ni vakcinaciju.

Оставите коментар