Киријакос Мицотакис Енглезима: Вратите нам благо из Партенона

Oбавеза враћања скулптура Партенона директна је надлежност владе Велике Британије, нагласио грчки премијер

Киријакос Мицотакис (Фото: Танјуг/РТС)

Грчки премијер Киријакос Мицотакис поручио је данас да би културно благо из Партенона у Британском музеју требало да буде враћено Атини и позвао Лондон како би се тај циљ постигао.

Премијер Борис Џонсон рекао је у марту да је Британски музеј легитимни власник ових античких скулптура, одбијајући трајни захтев Грчке за њихов повратак.

“Велика Британија би требало да започне дијалог у доброј вери са Грчком и ја их позивам да то учине“, нагласио је Мицотакис у говору у Паризу, обраћајући се на 41. заседању Генералне конференције Унеска и свечаности поводом обележавања 75 година од оснивања ове агенције УН за образовање, науку и културу.

Елгиново мраморје, изложено у Британском музеју у Лондону, 16. октобар 2014. (Фото: Dylan Martinez/Reuters)

Мицотакис је рекао да је Унеско предузео кључни корак у септембру, када је признао да ово питање има међувладин карактер.

„Према овоме, обавеза враћања скулптура Партенона директна је надлежност владе Велике Британије”, нагласио је грчки премијер.

Грчка влада премијера Мицотакиса појачала је притисак за повратак културног блага од када је преузела власт 2019. године и најавила још интензивнију кампању одласком Британије из Европске уније.

Од осамостаљења 1832. године, Грчка је више пута тражила повраћај тог свог блага, у Британији познатог као „Елгинов мермер”, које је британски дипломата лорд Елгин однео из храма Партенона у Атини почетком 19. века, када је Грчка била под отоманском влашћу, преноси Танјуг.

Борис Џонсон: Британија легитимни власник скулптура са Партенона

Британски музеј у Лондону одбио је да врати скулптуре, отприлике половину мермерног фриза од 160 метара који је красио споменик из 5. века пре нове ере, рекавши да их је Елгин стекао законским уговором са Отоманским царством и да су део заједничког наслеђа.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 11. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. И ви сте то отели од претходника

    5
    3

Оставите коментар