Британски званичници Арминка Хелић и Ентони Мангнал: Србија више није савезник у решавању политичких проблема на Балкану

Сукоб у региону више није незамислив – ако не реагујемо, једноставно је питање времена. Русија то зна и намерно тестира одлучност и способности НАТО, навели Хелић и Мангнал

Извор: Б92

Члан Дома лордова у Уједињеном Краљевству Арминка Хелић и њен страначки колега из Конзервативне партије посланик Ентони Мангнал сматрају да је Србија главни кривац недавне дестабилизације и да на ову земљу више не треба гледати као на савезника Запада када је реч о стабилности у региону, преноси Коха.

Они су у тексту за Политико навели да, поред тензија на северу Косова у септембру, у Црној Гори око хиротоније митрополита СПЦ и кризе у БиХ са српском страном, постоје још три фактора који угрожавају Балкан и која су их забринула.

Наводе да су ти фактори који забрињавају мешање Русије, нејединство Европске уније и слабост НАТО.

„Напредак који је постигнут у региону од 2000. ка мирним, просперитетним, мултиетничким државама се поништава и отвара се простор за изазиваче невоља. Дошло је време да НАТО и ЕУ сарађују и предузму мере да зауставе пропадање и заштите оно што је урађено“, сматрају британски званичници.

Арминка Хелић

Они су позвали на брзу интервенцију САД и ЕУ и предложили ширу стратегију и политику у којој 27 земаља морају да се сагласе да ће, ако не буде приступања земаља Западног Балкана, бити барем привремених корака као што су приступање заједничком тржишту и царинској унији и повећање финансирање.

„Очигледно, сукоб у региону више није незамислив – ако не реагујемо, једноставно је питање времена. Русија то зна и намерно тестира одлучност и способности НАТО. Ако НАТО и ЕУ нису у стању да одрже стабилност на Балкану, онда то вероватно неће моћи учинити ни другде. У недостатку кредибилног евроатлантског ангажмана, само ће Балкан страдати“, навели су Хелић и Мангнал.

Сматрају да је идеја концепта „српског света“ јасан траг 90-их година, када је режим Слободана Милошевића водио ратове.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 5. 10. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. Види се велика забринутост енглеских непријатеља за Србију и Балкан.
    Колико је био покојни академик Др Драгољуб Живојиновић у праву када је рекао да ми већих непријатеља од Енглеза немамо!

    https://zekaonica.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

    15
  2. Idealna antisrpska kombinacija Britanka bošnjačkog porijekla, pa još baronesa. Nema dalje…

  3. Не, покондирена тикво, овај пут неће страдати само Србија или Балкан. Историја светских ратова је настала нападом на Србију. Том приликом нестало је Хабсбургшко царство. Овај пут нестаће британско. Стоко надмена, не можете да се дозовете памети и престанете да уређујете живот човечанства. А ханумица је посебна сорта. Мислите ли да вас само Срби и Руси не воле? Сетите се где су све ваши преци изигравали богове. Ви сте своје унуке осудили на робовање. Оно што остане од Енглеза биће робље, баш онако како је то била Индија, већи део Африке, Кина… Неће бити разговора, опроштаја или било каквих комбинација. Ваши потомци ће имати ужасне, безвредне животе. То је ваша заоставштина и то ћемо поштовати до краја.

    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading