Здравко Кривокапић: Испунио сам све што сам обећао митрополиту Амфилохију

Премијер Црне Горе каже да је испунио оно што је обећао митрополиту Амфилохију – Закон о слободи вероисповести је измењен, а да сада ради на социјалној правди

Здравко Кривокапић (Фото: Снимак екрана)

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић je по доласку у Београд положио венац поред спомен-плоче убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу.

У интервјуу у емисији „Око“ рекао је да је осећао обавезу да ода почаст човеку који је био визионар и који је желео да Србија и регион буду другачији и да се окренемо будућности.

„Да се окренемо будућности како бисмо у њој урадили оно што је најважније – да живот сваког грађанина буде достојанствен, да обезбедимо пристојне услове за рад и функционисање, да и ови простори напредују европским путем“, рекао је Кривокапић.

Истакао је да се у Црној Гори први пут десила демократска смена власти и да oна сада пролази кроз одређену транзицију.

„Зато се често осврнем на изјаве Зорана Ђинђића, јер су оне мени и дан-данас путоказ за одређено деловање“, рекао је Кривокапић.

Испуњена обећања

На питање уредника „Ока“ Горислава Папића да ли би био премијер да није било митрополита Амфилохија и да ли би митрополит био задовољан ониме што је учињено, Кривокапић је рекао да не зна да ли би био задовољан, али да је испунио све што му је обећао.

„Остао је део социјалне правде. Направили смо пројекте и оријентисани смо ка издизању живота, поготово оних који имају најнижа примања“, рекао је премијер Црне Горе.

Здравко Кривокапић (Фото: AP/Risto Bozovic)

Говорећи о митрополиту Амфилохију, Кривокапић је рекао да Црна Гора од Његоша није имала тако свестрану личност, да је оставио дубоки траг као и да је Црна Гора постала и духовна, што јој припада по наслеђу и историји.

Све се, истиче, мења полако, али сигурно. „Треба да схватимо да живимо на простору на којем се разликујемо по много чему, али та разлика не треба да буде препрека да се обистини заједништво и деси помирење“, рекао је црногорски премијер истичући да су поделе дуго биле наметнуте и да се не могу преко ноћи минимизовати, али да толеранција треба да буде мера живота.

О Цетињанима и њиховом чојству

На питање да ли би могао прошетати Цетињем са патријархом Порфиријем, Кривокапић је рекао да је то у овом тренутку скоро немогуће, али да ће доћи време када ће бити могуће.

„Мислим да је на Цетињу страст толико узаврела и не дозвољава да се све оно што је нормално и природно деси како би већина грађана у Црној Гори желела“, рекао је председник Владе Црне Горе.

Кривокапић каже да воли Цетиње, јер су све везе његових предака и њега лично везане за тај град.

Катастар Цетиње: Цетињски манастир опет уписан као својина Митрополије црногорско-приморске

„Један мој велики пријатељ, Васојевић, је говорио: када су стари расправљали ко је какав човек, у Црној Гори се деле људи само по чојству, тада би сву причу скренули на то ‘ко је, ђе је и какав је’. И онда су рекли – ако желите да видите гдје има људи, отидите на Цетиње“, испричао је премијер.

Тврди да је и данас то тачна констатација, али да изузетни интелектуалци, културни радници, песници, филозофи и велики број сликара не могу да дођу до изражаја јер је „наметнута игра у којој одређене структуре које су повезане са криминалом диктирају оно што ми видимо на Цетињу“.

Верник и државник

Говорећи о ноћној посети Београду 27. маја, Кривокапић је рекао да морају да се разликују два дела: оно што носи у себи као верник и оно што мора да ради као државник.

„Те две улоге су природне, али за наш амбијент у коме вера није утемељена, него је била запостављена, увек имате проблем“, рекао је Кривокапић.

Навео је да је тада дошао да сведочи црквено-народном сабору на ком је предлаган наследник владике, на позив патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија, који тада још није био митрополит.

Здравко Кривокапић (Фото: AP Photo/Patrick Semansky)

„Оно што се десило тај дан је јака медијска игра која је праћена додацима и примесама политичара из Црне Горе, политичких аналитичара и, по мени, историчара којима то не припада“, навео је Кривокапић.

Кривокапић је био предложио да темељни уговор са СПЦ буде потписан на Цетињу, 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија. То се није догодило.

„Као и у свакој другој уговорној релацији, имамо две стране, а Влада Црне Горе је урадила све што је до ње“, рекао је премијер.

Хајка незапамћена у Европи

Здравко Кривокапић је рекао да је његова влада експертска и да је само један потпредседник владе политичар. Нико, истиче, није биран по националној припадности, већ по компетенцијама.

Каже да је једна групација у Парламенту подржала Владу само 4. децембра, када је и изгласана, и да од тог дана почиње хајка. „Она је, према истраживању мог тима, незапамћена у Европи“, наводи Кривокапић.

„Стављају нам на терет нешто на шта нисмо ни помислили“, рекао је Кривокапић.

Премијер је рекао да је њему циљ био заштита православног живља, тако што ће се променити Закон о слободи вероисповести, што је и учињено.

Веселин Матовић: Језичко питање у црногорском коалиционом троуглу

„Ја нисам имао ниједан политички мотив. Мој мотив је била заштита Цркве, њене имовине и четири епархије“, рекао је Кривокапић и истакао да је он ту своју обавезу испунио и да остаје само она везана за социјалну правду.

Каже да није као други политичари и да га рејтинг не занима.

„Политичари калкулишу, пре него што ујутру погледају у огледало, они погледају колики им је рејтинг, мене то не интересује. Ја сам остао човек који је желео да народ кроз јавне политике доведе до тога да имамо БДП близак Луксембургу, ми смо мала држава са истим потенцијалима, у неким ресурсима и бољим. Црна Гора то може брзо да постане“, рекао је председник Владе Црне Горе.

Каже да у Црној Гори нема антисрпске политике, већ само проевропске и процрногорске.

Хоће ли се српски писци вратити у школске књиге

У Црној Гори постојало је „редуковање“ српских писаца, а сада би могло да дође до промене.

„Министарка просвете, науке, културе и спорта ових дана припрема тим који ће преиспитати све што је било у систему образовања до сада и предложити решења за унапређење и стицање потребног нивоа знања. Убеђен сам да ће сва велика имена која су нестала бити на правом месту постављена“, каже Кривокапић.

Габријел Ескобар: Просрпске снаге да схвате да Црна Гора треба да буде западно оријентисана чланица НАТО

Тврди да изјава Габријела Ескобара да у Црној Гори свако постављење мора проћи америчку потврду није тачна. Објашњава да морају да се пролазе одређене процедуре и испуне одређени стандарди.

„Нема постављења које претходно пролази тест међународних адреса, али у одређеним областима који се тичу НАТО стандарда, морате да поштујете те стандарде. Морате да прођете процедуру која је дефинисана за радна места, то не значи да је неко консултовао неку адресу, него применио стандард“, рекао је Кривокапић.

До пописа би могло да дође и наредне године

Здравко Кривокапић је рекао да је влада програмом рада дефинисала да ће у задњем кварталу ове године упутити у скупштину Нацрт закона о попису.

„Политичари увек нађу врућу тему да би скретали пажњу са, можда, добрих резултата владе. Нацрт закона о попису је завршен, као и јавна расправа. Он мора да прође усаглашавање са Европском комисијом што ће трајати кратко, јер је једноставан закон и до 20. новембра биће у скупштини“, рекао је Кривокапић додајући да даље зависи од скупштине.

Горан Даниловић: Чудесна победа у плитком брлогу

Могуће је, каже, и да до пописа дође следеће године, после избора.

Срби у Црној Гори сматрају да последњи попис није био регуларан.

„Сваки попис је техничка категорија, служи да помогне држави да направи добру пројекцију. Ми се, наравно, увек пребројавамо. Два брата, чији су родитељи исти – један каже да је Србин, други Црногорац. То је тако само у Црној Гори. Најважније је да попис искаже вољу сваког појединца“, рекао је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 11. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар