Габријел Ескобар: Просрпске снаге да схвате да Црна Гора треба да буде западно оријентисана чланица НАТО

Ескобар се дотакао наводног мешања Русије у унутрашње ствари Црне Горе, рекавши да САД имају и дипломатски и политички одговор како би се изоловале снаге које не желе суверену и демократску Црну Гору

Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin

Специјални изасланик САД за Западни Балкан, Габријел Ескобар, био је један од учесника форума 2BS (To Be Secure), а том приликом је упутио поруку „просрпским снагама“ у Црној Гори.

„Просрпске снаге у Црној Гори треба да схвате да Црна Гора треба да буде суверена, демократска, западно оријентисана чланица НАТО-а“, рекао је Ескобар.

Ескобар је потом навео да за оне снаге које подривају напредак земље која је скоро 25 година била успешна прича, САД имају одговор у виду санкција и политичког притиска, а у Црној Гори изолације снага које имају таква настојања, пренеле су „Вијести“.

Он је оценио да актуелна ситуација на Балкану има много сличности са 90-им годинама прошлог века са набујалим етничким тензијама.

Вијести: Дритан Абазовић позван у Вашингтон

„Од Дејтона наовамо ипак се догодило много позитивних ствари и кад их анализирате видећете да су све оне биле плод евроатлантских интеграција. Зато нашим европским партнерима помињемо потребу да се интеграције убрзају и зато је Балкан увек високо на нашој агенди кад с њима разговарамо“, рекао је Ескобар, који је и заменик помоћника америчког државног секретара.

О „опасном дељењу свих информација са Владом у Подгорици“

Ескобар је рекао да ће актуелна црногорска Влада уживати подршку Америке све док је, како је навео, демократска и концентрисана на европску будућност земље.

На констатацију модератора форума да је на последњем самиту НАТО-а неформално изражена бојазан да је опасно делити све информације с новом Владом у Подгорици и на његово питање да ли види проблем у томе, Ескобар је одговорио да не жели да говори у име НАТО-а, али да је та забринутост реална и да људи у Црној Гори треба да је схвате веома озбиљно.

Он је казао да НАТО има много начина да задржи информације, и додао да свака влада треба да буде свесна да је то нешто што слаби и њу и земљу.

Према његовим речима, једино решење тензија на Балкану је чланство држава региона у Европској унији.

Дијаспора Албаније, БиХ и Црне Горе у САД: Забринутост због све ратоборнијег понашања владе у Београду

„Увек смо веровали да је кључ стабилности овог региона његово чланство у ЕУ“, нагласио је Ескобар.

Иако сматра да се америчка политика према региону није мењала у зависности од администрација и да им је свима циљ да се успоставе владавина права, борба против корупције и развој демократских институција, Ескобар је најавио интензивније присуство и посвећеност САД-а региону, укључујући, како је рекао, и јасан фокус америчког председника Џозефа Бајдена на ово подручје.

Одговарајући на питање како САД могу да помогну земљама Балкана да достигну стабилност, он је казао да САД располажу великим буџетом које може да помогне регион да оствари зацртане резултате.

„На вишем нивоу користимо сваку прилику да подстакнемо наше европске партнере да убрзају процес интеграција на Балкану, који је регион изузетних потенцијала“.

Ескобар се дотакао и наводног мешања Русије у унутрашње ствари Црне Горе, рекавши да САД „имају и дипломатски и политички одговор како би се изоловале снаге које не желе суверену и демократску Црну Гору“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Претња до претње па онда мало нуђење мало пара и тако у круг.
    НАТО и Срби…то ће тешко ићи и у ЦГ, овај веселник још није то схватио?
    И шта ће са Русима који су покуповали пола ЦГ?
    Све ми личи на мандрила који у рупи дохвати банану а онда никако да је пусти да би извукао руку(шапу).

    12

Оставите коментар