Италија: Блокиран закон о хомофобији

Блокаду овог правног акта поздравили су Матео Салвини, лидер десничарске Лиге, и Ђорђа Мелони из странке Браћа Италије

Протест против неусвајања закона о хомофобији (Фото: Рикардо Де Лука/Дојче веле)

Света столица је задовољна, што се не може рећи за грађане Италије, на које се односи закон о хомофобији, који је ипак, после дуге и мукотрпне полемике, што у јавности, што у парламенту – блокиран.

Наиме, поменути акт, који макар за сада неће бити примењиван, требало је да кажњава дискриминацију и подстицање на насиље према хомосексуалцима, трансродним особама, људима с посебним потребама. За ова кривична дела починиоци би се суочавали с казном затвора до четири године. Иако је доњи дом парламента још у новембру прошле године подржао предлог закона, у Сенату су у среду 154 гласа била против, а 131 за усвајање. Они који су допринели његовој блокади сматрали су да би ступањем на снагу могао да угрози слободу изражавања и отвори пут хомосексуалној пропаганди. Ватикан је отишао корак даље, тврдећи да ће ограничити верске слободе. Бринуло их је то што би, тврде, католици могли да буду процесуирани због изражавања мишљења о питањима која се односе на ЛГБТ популацију, а која се своде на римокатоличку доктрину, која геј партнерства сматра „девијантним понашањем”. Црква је слала дописе тамошњој влади противећи се и зато што католичке цркве нису изузете из предложеног националног дана против хомофобије и трансфобије, који је требало да се обележава 17. маја.

Портпарол Ватикана је говорио да је закон „акт без преседана у историји односа Италије и Ватикана”, а његови творци су узвраћали да ни на који начин не ограничава слободу изражавања или верске слободе, већ – напротив – поштује свачију аутономију, штити жене, особе с инвалидитетом, хомосексуалце и трансродне особе од дискриминације и говора мржње. Међутим, заједнички језик нису успели да нађу, а разумевања је мањкало и у Сенату, поготову међу припадницима десничарских струја. Блокаду овог правног акта поздравили су Матео Салвини, лидер десничарске Лиге, и Ђорђа Мелони из странке Браћа Италије. Салвини је закључио да је поражена „ароганција демократа и Покрета пет звездица”, што говори у прилог томе да у „Италији још има наде”. Одговорили су му из ромског покрета, рекавши да је Сенат „ударио шамар већини становништва”, које би, како су и претходно анкете тврдиле, закон подржало с макар 60 одсто гласова. Бивши премијер, челник Пет звездица Ђузепе Конте, каже да они који се радују „овој саботажи” треба то да објасне земљи, док је такође бивши шеф владе, а актуелни лидер демократа, Енрико Лета оценио да они који су допринели блокади желе „да зауставе будућност и напредак”.

Ватикан (Фото: Pixabay)

Закон о хомофобији, очигледно је, није ступио на снагу ни док су они водили државу, а можда ће Лета, предводник централне левице, која је на минулим локалним изборима узела највеће градове, укључујући Рим, имати прилику да након општих избора 2023, у новом сазиву владе и парламента, унесе промене и на овом пољу.

Међустраначко препуцавање треба оставити по страни у односу на „окршај” државе и цркве, који је овим поводом зашао толико дубоко да је Ватикан чак влади послао протестну ноту којом изражава огорченост јер закон нарушава слободу мисли Католичке цркве. Морао је да реагује и премијер Марио Драги, тако што је подсетио да је парламент слободан да доноси законе, јер је Италија секуларна, а не конфесионална држава.

Ипак, медији нису могли а да се не запитају какве то фобије има Сенат, тачније према коме или чему гаји изражени трајни страх који га омета да усвоји овај закон, који је ипак нагласио да је у Италији, традиционално католичкој земљи, питање прaва ЛГБТ заједнице изузетно осетљиво. Осетљиве су и теме попут развода и абортуса. Ватикан се претходно противио правним нормама које легализују ове области.

Вест о томе да је Сенат блокирао закон о хомофобији изузетно је занимљива и западној штампи, која је, попут Гардијана, текст о исходу гласања почела речју „Срамотно”. Чланови италијанске демократске странке у Европском парламенту гласање су назвали „једном од најгорих страница у историји италијанске републике”. Подсећају да организације за људска права бележе стотине пријава насиља које проистиче из мржње сваке године, али да таква недела остају некажњена. Напомињу и да Италија, иако је 2016. године одобрила истополне грађанске заједнице, заостаје за својим европским партнерима у креирању мера против хомофобије.

Љиљана Вујић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар