Приштина увела таксе на сточну храну и грађевински материјал

Увођењем ових мера прекршен је Цефта споразум, што се, нажалост, не дешава први пут, кажу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација

Фото: А. Васиљевић

Приштина је  увела нове таксе на производе из Србије, овог пута сточну храну и грађевински материјал. По пријави произвођача са Косова да се по дампинг ценама пласирају храна за животиње и грађевински блокови на тржиште Косова, Министарство индустрије, предузетништва и трговине из Приштине, 8. октобра ове године, донело је и применило одлуку којом се одређује привремена антидампиншка заштитна мера од три евроцента (0,03 евра) по килограму за све врсте концентрата намењених за исхрану животиња.

Мера је уведена и на грађевинске блокове, где се наплаћује исти износ по јединици производа.

Ове мере селективно се примењују на четири најзначајније компаније које производе храну за животиње и на једну која производи грађевинске блокове. Фирме које производе храну за животиње претрпеће знатну штету, с обзиром на то да је укупна вредност промета хране за животиње на Косову, у 2020. години, износила више од  шест милиона евра – наводе из Привредне коморе Србије.

Када је реч о антидампинг мерама, које су уведене на грађевинске блокове, више од 10 година на снази су биле различите мере, које су знатно умањиле конкурентност, услед повећања цене блоковске робе за 12 одсто. Ова мера ће, према оцени ПКС-а, додатно увећати губитке компаније, будући да је са досадашњих два цента по блоку, мера повећана на три цента.

Тимоти Лес: Наредна фаза биће обележена коришћењем силе и поделом Косова

Овакве одлуке у директној су супротности са тековинама Берлинског процеса и успостављања заједничког регионалног тржишта. Такође, мере нису у складу са циљевима Цефта споразума, као и Споразума о стабилизацији и придруживању Косова ЕУ – објашњавају из ПКС-а.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, такође је потврдило да је дошло до незваничних информација да су уведене поменуте таксе.

Немамо сазнања са терена и увид у то да ли је последњих седам дана било отпреме ових производа на простор КиМ. Према подацима којима располажемо у 2020. години тржиште КиМ било је веома важно за произвођаче сточне хране, први прорачуни упућују да ће укупна вредност трошкова у просеку порасти за 10 одсто. Када је реч о отпремању грађевинских блокова то је већ годинама предмет разних мера којима се отежава пласман на овом тржишту – кажу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Они такође наводе да је увођењем ових мера прекршен Цефта споразум, што се, нажалост, не дешава први пут.

Представник Србије реаговао је у оквиру Цефта, али и према Европској комисији како би скренуо пажњу на неприхватљивост оваквих мера и корака Приштине. Ови потези су у директној супротности и са Акционим планом за заједничко регионално тржиште, усвојеним на Самиту ЕУ – западни Балкан у новембру 2020. године, који је покренут и донет у контексту Берлинског процеса – наводе из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Маријана Авакумовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар