Митрополит Иларион: Патријарх Вартоломеј не може да буде лидер свих православаца

Руски митрополит тврди да је патријарх Вартоломеј изгубио представу о томе шта треба да ради са осталим помесним црквама

Патријарх Вартоломеј (Фото: Sputnik/Sergey Pyatakov)

Васељенски патријарх Вартоломеј изгубио је сву канонску свест и представља само сопствену цркву и оне које још увек у њему виде лидера, док Руска црква није међу њима, изјавио је портпарол Руске православне цркве митрополит Иларион.

„Патријарх Вартоломеј изгубио је право да се представља као духовни лидер православног становништва које броји 300 милиона људи, он више не представља светско православље – он представља само своју цркву и оне које желе да их он представља. Руска православна црква није једна од њих“, казао је он.

Руски митрополит такође тврди и да је патријарх Вартоломеј изгубио представу о томе шта треба да ради са осталим помесним црквама.

Сергеј Лавров: Америка поткопава православље у свету

„Не само да делује без сагласности других, већ и против јасно изнетих ставова Руске православне цркве. Управо је зато он и заслужио те речи које му се упућују, заслужио их је у пуној мери, престао је да буде првак међу себи равнима у породици помесних цркава, а тако нечег у православној традицији нема“, нагласио је.

Подсетимо, митрополит Иларион је и раније критиковао патријарха Вартоломеја пре свега по питањима везаних за његову недавну посету Украјини рекавши да је он дошао на позив државне власти и расколника иако већина верника њега не сматра својим пастиром.

„Желео бих у вези са овом посетом да подсетим на речи из Јеванђеља по Јовану: Ко не улази на врата у овчје двориште, већ се понекад попне лопов је и разбојник, док је онај који улази на врата пастир стада“, рекао је тада портпарол Руске православне цркве Иларион.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. U stvari najveca nesreca za pravoslavlje je neskrivena teznja Ruske pravoslavne Crkve (Moskovski Patrijarhat) da preuzme ulogu Vaseljenskog Patrijarhata i da postane „Treci Rim“ a Ruski Patrijarh koji nema ni potpunu kontrolu nad vlastitom crkvom da postane „papa“ istoka tj. pravoslavaca. Druga velika nesreca pravoslavlja je u tome sto Rusija kao najveca pravoslavna zemlja stalno podrzava neprijatelje pravoslavaca kao sto, evo vec punih 30 godina, podrzava ustaske, katolicke, ultranacionaliste protiv pravoslavnih Srba i uradila je sve sto je mogla da Srpski narod bude porazen i raskomadan u proslom ratu. Slicnu politiku Rusija vodi i prema Jermeniji gde podrzava muslimanski Azerbejdzan. I ne zaboravimo da je RPC-Moskovski Patrijarhat uvek bila u sluzbi Ruskih vlastodrzaca, ukljucujuci i komunisticki period. Drugim recima, kakva drzava takva i crkva. Pored toga, Ruska crkva, a ne Vartolomej, oduvek je bila svoj najveci neprijatelj.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Patriarch_Sergius_of_Moscow#Declaration_of_loyalty_toward_the_USSR
    https://www.britannica.com/topic/Old-Believers

    7
    4
  2. Patrijah Vartrolimej je zavrsio The Pontifical Oriental Institute u Rimu, koji drze Jezuiti, osnovan je 1917 godine.

Оставите коментар