Грађевински факултет у Београду: Пројекат метроа је лош

Сада је са негативном оценом и врло јасним закључком да је пројекат лош, да неће смањити саобраћајне гужве и да је цена енормно висока, изашао и Грађевински факултет

Извор: НСПМ

„Грађевински факултет Универзитета у Београду предао је, у оквиру јавног увида, примедбе на Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде“, наводи се на Твитер профилу Грађевинског факултета, на ком је истакнуто да план изградње линија метроа није добар, да не може да смањи гужву у саобраћају, а да ће трошкови бити енормни.

Наша академска част нас обавезује да својим стручним ставом допринесемо доношењу технички исправних одлука које имају далекосежне последице на ширу друштвену заједницу – наводи се у објави ове академске установе и закључује се:

Факултет истиче да предложени План није добар, да ће ефекти изградње метроа на смањење саобраћајних проблема бити занемарљиви, а трошкови енормни.

Овим су потврђене тврдње стручњака који већ годинама објашњавају да је „напредњачки“ метро погрешно пројектован и да неће решити саобраћајне проблеме у Београду, као и да је раст цене са 2,2 милијарде на 6 милијарди потпуно неоправдан.

Наиме, пре више од десет година је тадашњи сазив Скупштине града једногласно усвојио пројекат три линије београдског метроа на предлог стручне комисије коју је предводио проф. др Вукан Вучић. Тај пројекат је предвидео метро линије на коридорима који су деценијама раније одређени за метро. Садашња градска власт је то поништила, усмерила метро кроз ненасељене делове града, превидела укрштање линија уместо у центру Београда на подручју Београда на води и подигла цену за чак три пута.

На све критике, пре свега некадашњег градоначелника Драгана Ђиласа, да се крши мишљење струке, да су трасе погрешне, да метро не треба да се укопава на Новом Београду, да мора да прође поред железничке и аутобуске станице, да не сме да иде паралелно са реком, представници власти су одговарали политичким нападима.

Сада је са негативном оценом и врло јасним закључком да је пројекат лош, да неће смањити саобраћајне гужве и да је цена енормно висока, изашао и Грађевински факултет.

Како ће на ове примедбе струке одговорити Весић, Вучић и компанија – остаје да се види.

Опрема: Стање ствари

(Директно.рс/НСПМ, 1. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. vrema je bilo da se oglasi i struka, a Vesic ako misli da je pametniji od gradjevinskog fakulteta onda zbogggom Srbijo.

Оставите коментар