Евростат: Рад од куће у европским регионима у 2020.

Највећи годишњи пораст удела запослених на раду од куће имали су региони Брисела, Брабант у Белгији, Хелсинки и Даблин

Илустрација: BBC

Након увођења мера за социјално дистанцирање као одговор на Ковид-19 пандемију, више људи је почело да ради од куће у односу на уобичајен удео (линк). У 2020. је 12% запослених старости 20-64 година уобичајено радило од куће, док је тај удео био стабилно око 5 до 6% током прошле декаде.

Међу ЕУ регионима, Helsinki-Uusimaa, капитални регион Финске имао је највиши удео у 2020 (37%), праћен са два белгијска региона: Province du Brabant wallon (27%) и капитални регион Région de Bruxelles-Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest (26%).

Око једне четвртине запослених је уобичајено радило од куће у овим капиталним регионима: Eastern and Midland in Ireland (25%), Wien in Austria and Hovedstaden у Данској (both 24%) као и Ил Д Франс у Француској, Утрехт у Холандији, Луксембург (један регион) и област престонице Лисабон у Португалији  (сви по 23%).

Европски региони са највишим уделом рада од куће (Графикон: Евростат)

Насупрот њима, рад од куће је био мање уобичајен у многим источним и јужним регионима у ЕУ. У 2020, мање од 5% запослених је уобичајено радило од куће у Хрватској, као и у Кипру, Летонији и Бугарској (само доступни национални подаци) и већини региона у Мађарској и Румунији (осим капиталних региона) и у Грчкој.

Највећи пораст рада од куће у 2020. имали су капитални региони. Највећи годишњи пораст удела запослених на раду од куће имали су региони Брисела, Брабант у Белгији, Хелсинки и Даблин.

Њих следе капитални региони Данске, Немачке, Шпаније, Француске, Италије, Аустрије и Португалије.

Раст удела рада од куће (у процентима) по европским регионима (Карта: Евростат)

Регион Источне и Јужне Србије је у 2020. смањио број запослених који су радили од куће у односу на 2019. и такву промену су имали још само по један регион у Холандији, Турској и Шведској и пет региона у Норвешкој.

Промене удела рада од куће 2020/2019. са издвојеним регионима у Србији (Табела: Мирослав Здравковић)

Приредио: Мирослав Здравковић

Прочитајте још



Categories: Не само о економији

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading