The Telegraph: У Британији умире на хиљаде људи више него обично… али не од ковида

Владине мјере поводом ковида-19 можда су ненамјерно довеле до непрекидне здравствене кризе из које нема излаза

Ковид болница у Мерзисајду, на северозападу Енглеске (Фото: Peter Byrne/PA Wire)

(Јаху њуз, 24. 9. 2021)

Док је сва пажња и даље усмјерена на ковид-19, једна друга здравствена криза полако се јавља у Британији. Од почетка јула било је на хиљаде смртних случајева више него обично који нису узроковани корона вирусом.

Према ријечима здравствених стручњака, то је крајње необично за љето. Иако се повећана смртност очекује током зимских мјесеци, кад хладноћа и сезонске заразе оптерете здравствени систем, љети је обично затишје.

Ове године имамо забрињавајући изузетак.

Према подацима Завода за статистику, у Енглеској и Велсу је од јула било 9.619 смртних случајева више него обично, од којих 48 посто (4.635) није проузроковано ковидом-19.

Бранимир Несторовић: Напунићемо гробља, али не због ковида!

Па ако нису умрли од вируса короне, шта их убија?

Подаци из Система за јавно здравље показују да је у том раздобљу било 2.103 смртна случаја више од уобичајеног броја чији су узрок биле коронарне болести, код 1.552 је отказало срце, код 760 смртних случајева изнад уобичајеног броја узрок су биле цереброваскуларне болести, а код 3.915 случајева у питању су били други узроци.

Узбуњујуће је што је код многих од ових узрока утврђен највећи дијагностички пад током 2020, кад се здравствени систем борио с пандемијом.

У извјештају о непосредним и посредним утицајима пандемије на јавно здравље који је прошле седмице објавила британска влада наводи се процјена да је током 2020. године било 23 милиона консултација мање код љекара опште праксе у поређењу с 2019. годином.

Лондон током пандемије (Фото: Хенри Николс/Ројтерс)

Др Шарлота Самерс, консултант за интензивну његу у болници у Кембриџу, изјавила је да пацијенти долазе у озбиљном стању, које се погоршало током пандемије.

„Дјелује као да је зима већ стигла. Мислим да је стање ове године горе него иједном у посљедњих 20 година, колико ме сјећање служи.“

Према подацима Здравствене службе Енглеске, око пет милиона људи тренутно чека на почетак лијечења, а министар здравља Саџид Џавид упозорио је да би број могао прећи 13 милиона.

Додатни проблем је и општи пад имунитета. Кућни притвори, социјална дистанца, изолација и маске помогле су да се сузбије ковид-19, али и онемогућили ширење других зараза.

У години дана која је претходила 11. јулу 2021. забиљежен је пад броја пријављених заразних болести, и то: код заушки 72 посто мање пријављених случајева, код рубеоле 84 посто мање пријављених, код жуте грознице 100 посто мање пријављених у односу на петогодишњи просјек прије пандемије.

Прошле године највиши степен пријављених болести сличних грипу био је 3,8 на 100 хиљада, у поређењу с 59 на 100 хиљада током 2017/2018.

Иако је све то без сумње сачувало животе, доживљавамо пораст заразних болести који би ове зиме могао бити тежи него икад усљед смањене заштите.

Пријети опасност да овај додатни притисак на здравствени систем натјера владу да преко зиме поново закључа земљу, уз обавезу ношења маски и рад од куће.

Буде ли тако, могли бисмо окончати у трајном стању слабог имунитета током зиме из ког ће се бити тешко извући. Владине мјере поводом ковида-19 можда су ненамјерно довеле до непрекидне здравствене кризе из које нема излаза.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Pitam se pitam da nije razlog povećanja stope smrtnosti od koronarnih bolesti i to „van sezone“ (odvratno reći) rezultat vakcinacije. Ma ne može biti…

    13

Оставите коментар