Реџеп Тајип Ердоган: Купићемо још система С-400

Ако ми не дате Патриот, вероватно ћу купити одбрамбене системе од других држава. Нико се не може мешати у то, поновио председник Турске

Реџеп Тајип Ердоган (Извор: РТС)

Анкара планира да купи још додатних противваздушних система С-400 из Русије, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у интервјуу за америчку мрежу Си-Би-Ес.

Реџеп Тајип Ердоган је рекао да убудуће, нико неће моћи да се меша у њихове одлуке чије ће дефанзивне системе куповати, од које земље и на којем нивоу.

„Нико не може да се меша у то. Само ми можемо да доносимо такве одлуке. Наравно, да, купићемо С-400“, нагласио је Ердоган, пренео је Тас.

Изјавио је да је све објаснио председнику САД Џозефу Бајдену.

„Све сам му рекао. Донели смо одлуку да купимо борбене авионе Ф-35 и платили смо их 1,4 милијарде долара. Још нисмо добили авионе типа Ф-35“, додао је Ердоган.

Арон Стајн: Зашто је Турска окренула леђа Сједињеним Државама и пригрлила Русију

Открио је да је Турска питала да јој се прода амерички противваздушни систем „Патриот“, али је одбијена.

„Ако ми не дате Патриот, вероватно ћу купити одбрамбене системе од других држава. Нико се не може мешати у то“, поновио је Ердоган.

Упитан да каже да ли очекује да ће САД моћи да верују Турској након тога, Ердоган је одговорио контрапитањем – ко ће ризиковати сигурност своје земље?

„Тада ја кажем – извините ме. Како ћемо да предузмемо неопходне мере услед безбедносних ризика? Да ли треба да очекујемо испоруке одбрамбених система од држава које не желе да нам продају“, упитао је Ердоган.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 25. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар