Зоран Чворовић: Кључеви идентитета у Цетињском манастиру, Ђукановићу помаже Вучић

После измештања устоличења уследили би захтеви, правдани очувањем реда и мира на Цетињу, да се са Цетиња исели и седиште Митрополије, упозорава Чворовић

Зоран Чворовић (Фото: Медија центар)

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је да одлука митрополита црногорско-приморског Јоаникија да не одустане од Цетињског манастира, као места где ће бити устоличен, „показује колико је било важно да нови митрополит буде неко ко није ‘извањац’ и ко самим тим одлично познаје специфичне црногорске прилике, историју и људе“, јер би, у супротном, то имало далекосежне последице.

„Измештање устоличења из петовековног седишта митрополије црногорско-приморске било би у јавности схваћено као победа оних који тврде да је Српска црква у црногорској престоници инострана и окупаторска установа. После измештања устоличења уследили би захтеви, правдани очувањем реда и мира на Цетињу, да се са Цетиња исели и седиште митрополије. Они који називају СПЦ ‘Црквом Србије’ прихватили би да та Црква има седиште у Подгорици, као што држава Србија има амбасаду у том граду“, навео је правни историчар Чворовић, у разговору за Бету.

Цетињски манастир (Извор: ИН4С)

Како је рекао, такви „једино не могу да прихвате да српски митрополит столује у Цетињском манастиру“ јер се у Црној Гори „кључеви црквеног, државно-правног и националног континуитета“ налазе у њему па су поборницима „несрпског, црногорског идентитета нужне тапије над Цетињским манастиром и Острогом“.

„Пошто се покушај прављења државне цркве у Црној Гори спроводи према украјинском моделу, треба се сетити да су се у Украјини на удару секуларизације најпре нашли најстарији кијевски храмови: Андрејевски и Софијски сабор“, нагласио је Чворовић.

„Одлуке у вези са устоличењем митрополита Јоаникија, сведоче, с једне стране, да је Црна Гора добила духовног пастира који жели да јој донесе мир, као што су радили и његови претходници, пре свих свети Петар Цетињски мирећи закрвљена црногорска и брдска племена. Очигледно је да је нови митрополит спреман да за то поднесе највећу одговорност и жртву. С друге стране, садашња позиција митрополита Јоаникија по много чему опомиње на Његошеву, који је био туђин међу својима“, оценио је Чворовић.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Фото: Н. Марјановић)

Он је указао да је устоличење митрополита Јоаникија за црногорског председника Мила Ђукановића „важан догађај за мобилизацију присталица и одбрану стеченог политичког положаја и моћи“ јер му „подстицање мржњи и подела служи као основно средство за дестабилизацију власти садашње парламентарне већине“.

Како је истакао, Ђукановићу у томе „очигледно здушно помаже“ председник државе Александар Вучић, који, како је рекао, преко појединих, провладиних аналитичара „подгрева атмосферу око устоличења и шири србијанско антицрногорство, а уз то неспорно контролише делове ДФ-а, чији се сав вишегодишњи рад своди на запаљиву патриотску реторику“.

Вучићу је у предизборној години добродошао сваки догађај у коме може да игра улогу наводно неспорног лидера ‘српског света’. Тако стварни интереси српског народа у Црној Гори и Републици Српској постају део предизборне кампање Вучића и таоци његове политичке будућности. То је, показали су догађаји из деведесетих, крајње опасно и национално штетно“, опоменуо је Чворовић.

 

Према његовим речима, „то што из САД и ЕУ нема критика на рачун Вучића због пропагандне приче о ‘српском свету’ и мешања у црногорске политичке прилике јасно показује да је реч о обичном вербализму за унутрашњу политичку употребу“.

„Највеће жртве таквог вербализма су Срби у Црној Гори пошто се питање стварних гаранција њиховог идентитета до сада озбиљно није отворило“, рекао је Чворовић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 3. 9. 2021)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Dobar tekst, ali samo jedna ispravka: mi koji smo Srbi iz CG, za sebe kažemo da smo i Crnogorci, ja sam lično mišljenja da su Crnogorci najbolji i pravi Srbi. To se ne može razdvajati. Ove novokomponovane „crnogorce“ treba zvati Milogorci i Montenegrini, oni nijesu Crnogorci.

    6
    5
  2. @Stara Crna Gora

    A sto ste vi crnogorci najbolji i pravi Srbi? Ja nisam tog misljenja. Moja iskustva sa vama su totalno drugacija. Sta to treba da znaci za nas srbe iz Srbije? Valjda Mi polazemo to pravo na prvenstvo i autenticnost?! Vi ste samo jaki na recima i kada ste u vecini u drustvu. Kada ste u manjini ili dvojica, trojica u drustvu sa vise nas, ne smete da zucnete, ili se dodvoravate, folirate…

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading