Радоман Пурић: Ко су савремене комите у Црној Гори

Родоначелник садашњег комитског покрета у Црној Гори је Мило Ђукановић, који је изјавио да ће Црну Гору бранити „свим средствима и из шуме, нећемо се ваљда ту разликовати у односу на генерације наших предака”

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг)

Прве комите у Црној Гори формиране су после аустроугарске окупације. Мање и веће групе људи почеле су да се супротстављају новој власти и одмећу у шуму. Ове групе имале су јасну линију борбе против окупатора. Јован Пламенац, као председник краљевске владе у избеглиштву, окупља истомишљенике чији је циљ био повратак краља Николе Петровића у Црну Гору. Божићна буна 1919. године, покренута за заштиту краљевских династичких права и главарских права, брзо је угушена. Под фирмом комитовања, свела се на одметништво, разбојништво, пљачку и хајдучију. Њихов организатор била је италијанска влада. На тај начин злоупотребили су углед комита тражећи повратак одбеглог краља, који је приликом бекства, поред осталог, однео и неколико сандука златника из сиромашне Црне Горе. Ово је кратка генеза комитског покрета у Црној Гори.

Родоначелник садашњег комитског покрета у Црној Гори је председник Црне Горе Мило Ђукановић, који је изјавио да ће Црну Гору бранити „свим средствима и из шуме, нећемо се ваљда ту разликовати у односу на генерације наших предака”.

Ко су савремене комите? Ко чини њихово језгро? Кога они представљају? Ко их финансира и кога штите? Изузимајући део младих који су заведени и оне који су привржени претходној власти, њих чине и они који су се енормно обогатили, припадници тајкуна, део НВО и део оних који су свесни да због злоупотребе закона морају одговарати пред новим правосудним органима. Њихов циљ је повратак представника претходне власти, а не одбрана Црне Горе од оних који је, наводно, угрожавају. Они дижу глас против „српског света”, који представљају као пројекат велике Србије, а то није тачно. То раде под режијом финансијера појединих западних центара моћи. Реч је о плаћеницима тих центара моћи, који лажу и подмећу јер су противници православља, Србије, а богами и Русије.

Патриотско комитски савез: Црном Гором шетају припадници Војске Србије, Ђукановић да тражи помоћ НАТО

Представници нове власти се исувише меко односе према посебно екстремним појединцима под изговором да је реч о демократском испољавању ставова. То што њихове присталице нарушавају јавни ред и мир, што блокирају саобраћај по градовима, кршећи многе законе – није битно. Посебно су активни појединци који су до јуче оцењивали рад полицијских службеника, као и неки посланици који су доскоро били у власти. Комите имају и прикривену подршку дела полицијских и правосудних органа, потцењујући њихово противзаконито понашање. Представници ових органа, својим погрешним проценама, не виде опасност за грађански мир у Црној Гори и њен демократски развој. Прикривену подршку имају од такозване дубоке државе.

Још једном се показало да је много теже задржати власт него је добити на изборима. Неодлучношћу нове власти они добијају на масовности, а финансијском потпором нове олигархије постају озбиљна опасност по мир у Црној Гори.

Јован Дучић је записао: „Тешко је помутити памет једног човека, али је лако помутити памет једног народа”. Сваког здраворазумног грађанина посебно забрињава што су најбројнији припадници комита млади. Вођа „отпораша” Срђа Поповић, за кога кажу да је експерт за извођење „обојених револуција” у Србији, Грузији, Украјини и у другим државама, каже да је за рушење власти потребна „омладина, омладина и још једном омладина. Зашто? Зато што су млади ентузијасти, храбри су и власт на њих не може да утиче: немају ни децу, ни посао, ни богатство, немају шта да изгубе.” Младима је најлакше манипулисати.

Опасност долази утолико брже уколико се потцењује.

Радоман Пурић,
дипл. политиколог, Пљевља

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 8. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар