Патриотско комитски савез: Црном Гором шетају припадници Војске Србије, Ђукановић да тражи помоћ НАТО

Црногорска влада демантовала гласине о присуству Кобри и БИА у Црној Гори због устоличења митрополита Јоаникија

Протест на Цетињу (Фото: АП – Р.Б.)

 ПОДГОРИЦА – Патриотско комитски савез, који се противи устоличењу изабраног митрополита Јоаникија, затражио је од председника Црне Горе Мила Ђукановића да хитно сазове Савет за одбрану и безбедност, поводом, како наводе, алармантне ситуације у коју је државу довела влада Здравка Кривокапића и да НАТО партнере обавести да њиховом државом, како тврде, „шетају обучени и наоружани припадници” Војске Србије.

Црногорске комите тврде да је влада позвала, како наводе, „полицијске и оружане снаге државе Србије, да вршљају по сувереној држави, чланици НАТО-а и да раде процене на основу којих ће доносити одлуке, значајне по мир и безбедност свих грађана Црне Горе”.

Позивајући се на Устав Црне Горе Савет за одбрану и безбедност „анализира и оцењује безбедносну ситуацију у Црној Гори и доноси одлуке за преузимање одговарајућих мера”.

„Сматрамо да актуелни тренутак у држави захтева да Савет за одбрану и безбедност не само да мора да заседа, него и да председник државе, као врховни командант Војске, иако је у том телу у мањини, мора да обавести НАТО партнере да државом шетају обучени и наоружани припадници Војске државе која није чланица Алијансе, као и због озбиљне сумње да својим деловањем, могу произвести нежељене сукобе на начин да ће их сами провоцирати или учествовати у истима!”, наводи се у саопштењу Патриотског комитског савеза објављеном на Фејсбуку.

Градоначелник Цетиња митрополиту Јоаникију: Церемонија да буде на другом месту, не играјте се ватром

Наводе и да немају никаквог разлога да верују потпредседнику владе Дритану Абазовићу, који, као су казали, страним медијима сервира другу причу да су „државни органи апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе” а још мање да „Управа полиције у потпуности има контролу над свим што се дешава”.

„Посебно кад информације са терена говоре о врло активној и агилној активности припадника страних служба безбедности, о груписању безбедносно интересантних лица и група, о умешаности одређених свештеника цркве Србије све у циљу устоличења митрополита те цркве на Цетињу, који не признаје ни црногорски народ, језик и цркву, него је чисти експонент великосрпске идеологије којој је посрбљавање Црне Горе први и највећи циљ!”, наводе из ПСЦГ.

Подгоричка Побједа објавила је данас да је црногорска тајна служба позвала у помоћ српске безбедносне снаге да заједнички изврше процену безбедносне ситуације на основу које ће бити одлучено да ли ће устоличење Јоаникија бити одржано на Цетињу или неком другом месту.

Оцењујући то као признање немоћи да власт у Црној Гори не може сама да контролише ситуацију, лист тврди да су стручњаци српских безбедносних снага из „Кобри”, одреда војне полиције Војске Србије, стигли у Црну Гору да би увидом на терену, заједно са агентима БИА и врхом АНБ-а, дали коначну процену безбедносног ризика, преноси Танјуг.

Црногорска влада демантовала гласине о присуству Кобри и БИА

ПОДГОРИЦА – Биро за оперативну координацију Владе Црне Горе демантовао је данас наводе о заједничким активностима безбедносних служби Црне Горе и Србије поводом устоличења митрополита Јоаникија.

Биро владе је демантовао наводе у тексту подгоричке Побједе под насловом „Процену ризика даће Кобре и БИА”.

Извор: Побједа

„Нетачни су наводи у тексту да су у току заједничке активности безбедносних служби Црне Горе и Републике Србије поводом устоличења митрополита Јоаникија, као и да је тражена помоћ тим поводом”, наводи се у саопштењу.

Указује се да уколико на наведени догађај буде планиран долазак штићених личности Србије, обавештајно – безбедносни сектор Црне Горе ће самостално и у сарадњи са безбедносним службама Србије омогућити штићеним личностима безбедан боравак у Црној Гори.

То, кажу, подразумева и заједничке активности са поменутим безбедносним службама Србије, укључујући Одред војне полиције специјалне намене „Кобра” чији је један од задатака процена, планирање и реализација безбедносних задатака из домена заштите одређених лица и објеката Србије.

То је, истичу, била и раније уобичајена пракса приликом посете Црној Гори штићених личности из Србије.

„Апелујемо на медије да нетачним информацијама не подижу тензије и грађане доводе у заблуду, већ да својим професионалним деловањем допринесу јачању толерантности и учвршћивању међунационалног и међуверског склада у Црној Гори”, наводи се у реаговању Бироа за оперативну координацију, преноси Танјуг.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 8. 2021)

Предраг Марковић: Скуп на Цетињу карикатура, за ЦПЦ Харе Кришна озбиљна организација

То су хулиганска посла, више личе на фудбалске навијаче него на вернике. Рећи верник Црногорске православне цркве је парадокс, то је секта за коју је Харе Кришна озбиљна организација, рекао Марковић

Мираш Дедеић на протесту на Цетињу (Фото: Sputnik/Бобан Нововић)

Протест против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, који је одржан у недељу, јесте „карикатура“ и исмевање црногорске историје, рекао је историчар Предраг Марковић.

Оценио је да „агресивни и бесмислени“ став дела црногорске јавности против Српске православне цркве и Србије, дугорочно наноси штету само Црној Гори.

„То су хулиганска посла, више личе на фудбалске навијаче него на вернике. Рећи верник Црногорске православне цркве је парадокс, то је секта за коју је Харе Кришна озбиљна организација“, рекао је Марковић за Танјуг ТВ коментаришући протест на Цетињу.

Сматра да су разлози протеста политички, а не верски, и подсећа да су Српска црква, односно светитељи СПЦ, створили црногорску државу, а да они који протестују бране Црну Гору и њену тобожњу независност од матице.

„Црква је играла много већу улогу у стварању црногорске државе него у стварању српске модерне државе, која је настала без великог утицаја цркве. Само Цетиње је настало код Цетињског манастира и цела модерна црногорска држава је настала као пројекат српских владика“, навео је Марковић.

Митрополит Јоаникије: Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква

На констатацију да су сличне тензије биле и уочи устоличења покојног митрополита Амфилохија, Марковић је казао да је тада већ био заживео „монтенегрински пројекат“ који би, како каже, био смешан да нема последица озбиљне дискриминације Срба у Црној Гори у последњих 20-ак година.

„Проценат Срба у власти, на државним функцијама је десетак пута мањи него у Хрватској у односу на број становника. У Хрватској има око 3-4 одсто Срба и пропорцијално су заступљени, имају и министре, док у Црној Гори живи око 30 одсто Срба, а доскора нису имали ниједну званичну функцију“, указао је Марковић.

Сумња да тензије око устоличења митрополита Јоаникија могу да изазову веће потресе у Црној Гори, али и да могу да створе непријатности јер, како каже, агресивна мањина може да направи доста штете.

„То ће бити тест за крхку нову црногорску власт да ли је у стању да успостави ред приликом догађаја који је цивилизацијски чин, а устоличење митрополита је, пре свега, људско и верско право“, нагласио је Марковић.

Горан Даниловић: Ако не можемо да обезбедимо устоличење митрополита – не заслужујемо да будемо држава

На питање зашто Влада Црне Горе још није потписала темељни уговор са СПЦ, Марковић је казао да у јавности у Србији не би требало тако оштро да критикује премијера Здравка Кривокапића који је, како каже, пред врло тешким изазовима, и навео је да у Црној Гори постоје већи непријатељи Србије.

„А то је Мило Ђукановић, који не само што је непријатељ Србије, већ и свог народа. Мало ко је до те мере опљачкао свој народ као режим Ђукановића“, закључио је Марковић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Да Србијом владају Срби, одавно би Србија прекинула ту неприродну, непоштену и по себе врло штетну, политичку ујдурму са Црном Гором.Превртљивост Црногораца, прозелитизам, комунизам, племенски интереси, партијска ухљебљења по Београду и Новом Саду. Омаловажавање староседелачког становништва, ругање земљорадницима и сељацима, истицање тобожње менталне и физичке супериорности у односу на Србе из Србије.Одлучност да се искористи свака повластица, све дај џабе…Константно црногорско кокетирање и отворено савезништво са Латинима. Секула Дрљевић, Савић Марковић Штедимлија, Мило Ђукановић. Главни град им се звао Титоград, у Војводини Титов Врбас, место већински насељено Црногорцима…На крају и тај Слободан Милошевић и његова застава са петокраком, његови директори и муљатори..
  Комунистичко-усташка дубока држава никад смелије, одлучније и дрскије није становала на Србију и Србе….Србијо прогледај већ једном и на.би им се мајке свима за сва времена…

  10
  2
 2. Признање Косова, улазак у НАТО, надменост и каријеризам њиховог покојног митрополита…
  Мало или нимало има ту елемената за заједничку озбиљну причу….

  11

Оставите коментар