Јован Зафировић: Напади на Србе у Косовском Поморављу – чекање хитних реакција или чекање Годоа

Да ли ћемо пре добити реакцију надлежних и заштиту Срба или ћемо пре дочекати да, док канцеларија за Косово и Метохију пише хитна саопштења, више немамо Срба на Косову и Метохији

Јован Зафировић (Извор: Снимак екрана/ТВ Храм)

Широм Косова и Метохије, од почетка године, забележено је на десетине напада што на српске светиње од изузетног културолошко-историјског значаја, што на сам народ од стране Шиптара.

Па тако, од почетка године хронолошки гледано, ређали су се мањи и већи напади на Србе. Од преметачине куће Дејана Вучковића из Бабиног Моста на Бадњи дан, све до данас, до напада на дванаестогодишњег дечака Михајла С. из Косовске Каменице.

На самом почетку године, наоружани припадници косовске полиције упали су у зграду болнице, претили медицинском особљу и пацијентима, и то није било све.

Почетком фебруара, на зиду породичне куће Крстовића у Гораждевцу исписани графити УЧК-Косово. У ноћи између 4. и 5. Фебруара обијена је и опљачкана кућа Љубинке Јовановић (70) у селу Могила.

А онда је, недуго затим, постављен билборд у Чаглавици и Партешу са натисом Слобода има име – ОВK, којим се јавно велича терористичка организација узнемиравајући Србе и друго неалбанско становништво на простору Косова и Метохије. На мартовским задушницама, у Клокоту, обијена је Црква Светог Петра и Павла, а лопови су из ње однели новац и мобилијар.

На све ове нападе, Kанцеларија за Косово и Метохију издала је саопштење, исказујући забринутост и апел међународној заједници да адекватно реагује. Међутим, саопштења остају мртва слова на папиру, а напади се настављају.

Те су, пред обележавање погрома из 2004. Године још две Цркве у општини Штрпце биле мета напада. Наиме, у селу Драјковце у цркви Светих 40 мученика Севастијских непознате особе су варварски ушле и украле одређену количину новца, док су у Цркви Светог Димитрија у Доњој Битињи демолирана улазна врата.

Није прошло много, а у медијима је осванула нова вест. Опљачкана је Црква Свете Недеље у Горњој Гуштерици. У том периоду пета црква за десет дана.

Напади нису јењавали у пролеће, а српски народ је због све већег и све чешћег притиска размишљао и размишља да заувек напусти своје огњиште. Да, ДА ЗАУВЕК НАПУСТИ СВОЈЕ ОГЊИШТЕ.

Графит ‘УЧК’ на огради српске куће у Гораждевцу (Фото: Канцеларија за КиМ/Н1)

Пролазе дани, пролазе ноћи, пролазе недеље и месеци. Ситуација се с тиша, али не за дуго, опет, примимо вест, ту горку вест, као ударац испод појаса, о неком новом нападу на црквену имовину, на приватне куће, на људе…

Ноћ и дан се смењују, а бол, страх и забринутост остаје у људима широм Косова и Метохије. Дани одмичу у неповрат, а списак испољавања нетрпељивости упућене свему што је српско се повећава.

Дан за даном, напад за нападом, не наводећи десетине напада у овој години, дођосмо и до врелог јула и напада на дечака Николу Перића из Гојбуље крај Вучитрна, кога су напали и претукли албански екстремисти. Узаврела ситуација довела је и до новог напада на двадесеттрогодишњег Николу Перића из Зебинца, села у општини Ново Брдо, кога су ничим изазвана, напала тројица Албанаца, када је враћао стоку са испаше. У том нападу задобио је повреде главе, случај је пријављен полицији, канцеларија за Косово и Метохију, очекивано је издала саопштење, а живот је, какав и како коме, кренуо даље у неповрат да тече…

Исписани графити УЧК на школи у Гојбуљи (Фото: Косово онлајн)

У међувремену су се, повратници у Ђаковици, Даници Гашић, дешавали разни притисци, обијање и плачка стана, претње.

Графити у Грачаници, на Прилепцу и другим местима са већ препознатљивим натписима УЧК, ређали су се.

Дана 23.08.2021. године, у Косовској Каменици, нападнут је дванаестогодишњи дечак, Михајло С. ученик петог разреда основне школе „Десанка Максимовић“, у повратку из продавнице. Том приликом нанете су му повреде лица. Канцеларија за Косово и Метохију је хитно тражила реакцију надлежних.

Нападнути Михајло С. (Фото: Твитер)

Напади на Србе у Косовском Поморављу су све учесталији. Долазе бриге, народ одлази.

И док чекамо реакцију надлежних, Срби на Косову и Метохији забринути, угрожени, повређени, гледају како да дочекају сутрашњи дан, а реакцију надлежних, знају и чекају као Годоа.

Деца су на летњем распусту, крај је августа, играју се по улицама које слове за безбедне, за кретање. И на Косову и Метохији сунце сија, те су жељни да га користе како би проводили време напољу, са другарима. Баш као и сва деца у свету.

Да ли ће родитељи, после напада на Михајла С., бити слободни да своју децу пусте и у такорећи безбедним улицама?

Мораће. Јер немају куд.

Да ли ће и сами ићи?

Мораће. Јер немају куд.

Вечерње новости: Од почетка 2020. Срби на Косову нападнути 75 пута

Да ли ће пре кренути школска година или ће се пре десити још неки кукавички напад од стране Албанаца на Србе, на Косову и Метохији? Не зна се.

Да ли ћемо пре добити реакцију надлежних и заштиту Срба или ћемо пре дочекати да, док канцеларија за Косово и Метохију пише хитна саопштења, више немамо Срба на Косову и Метохији? Не знамо.

Да се неће десити напад на Србе, и да ћемо дочекати реакцију, помоћ у виду заштите, молимо се Господу Богу, јер ми, Срби са Косова и Метохије, немамо коме друго да се молимо и у кога да се уздамо.

Прочитајте јошCategories: Противу дезинформација

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Од почетка године је већ било 80 напада на Србе, ако рачунамо оне непријављене то је вероватно и преко 300. Када неком истуку дете, нису застрашили смо његове родитеље него све родитеље српске деце који се оправдано питају јел њихово дете следеће? Кад Срби продају имовину да би негде другде нашли иоле нормалан живот – буду дочекани као они што су продали Косово, косовари, шиптари и слично иако је број оних који су од продаје заиста профитирати не већи од 5%. Људи свакако цуре, време не ради за нас, са многих смо простора истребљени у последњих 100 год па чак и са свог матичног простора стре Србије тј Космета. Питање је само хоћемо ли то прихватити као дефинитивно.

Оставите коментар