Никозија: Настављено суђење митрополиту морфском Неофиту због богослужења на Богојављење

Митрополитов адвокат изјавио да архијереј Кипарске православне цркве није приморавао грађане да крше противпандемијске мере, већ их је једноставно позвао да дођу на службу

Митрополит морфски Неофит (Фото: romfea.gr)

(Вестник Кипра, 4. 8. 2021)

Четвртог августа, пред окружним судом у Никозији појавио се митрополит морфски Неофит (Масурас). Он је оптужен да је на празник Богојављења одржао Литургију и предводио литију до реке Серахис и тиме нарушио правила карантина. Зато му је изречена казна у износу од 300 евра, коју није платио.

Митрополитов адвокат, Никос Клиридис, изјавио је да архијереј Кипарске православне цркве није приморавао грађане да крше противпандемијске мере, већ их је једноставно позвао да дођу на празничну службу. Што се тиче богослужења, митрополит је вршио своје црквене, религиозне обавезе у складу са правима које му припадају по Уставу државе. Клиридис је такође напоменуо да самом митрополиту нису дозволили да одговори на оптужбе. (Власт тврди да је митрополит Неофит прекршио правила карантина и одржао службу пред више од дозвољених 75 људи, од којих 10 није носило маске – примедба Стања ствари.)

У исто време пред зградом суда одвијала се акција подршке оптуженом епископу Кипарске цркве. Неколико десетина људи, који су дошли испред суда, без обзира на велику врућину, носили су у рукама исписане транспаренте: „Даље руке од нашег владике!“, „Митрополите Неофите, ми смо са тобом!“, „Жив је Господ Бог наш“.

Митрополит морфски Неофит: Маском на лицу свештенослужитељ пориче присуство Живога Христа Бога на Литургији

Подсећамо да су почетком године на Кипру била уведена карантинска ограничења, која су прописивала да се богослужење у храму може вршити у присуству највише 75 људи.

Митрополит Неофит је пре неколико месеци, говорећи о вакцинама против корона вируса, рекао да се он није вакцинисао и да нема намеру да то учини. Тема корона вируса и позиција коју су у периоду пандемије заузели поједини представници Кипарске цркве, обрађена је у публикацији часописа Politis. Новинар Дионисис Дионисиу оптужио је митрополита морфског Неофита, такође и митрополита лимасолског Атанасија (Николауа) да „настављају да живе у средњовековљу“ и поричу корисност медицинских препарата.

Адвокат Христофорос Иоану дао је изјаву у којој је скренуо пажњу да је новинар погрешно исказао став митрополита Атанасија, који никада конкретно није иступао против медицинске помоћи и ковид-вакцина. „Митрополит Атанасије је много пута јавно и јасно говорио одговарајући на питања која су му постављали слушаоци у емисијама уживо. Рекао је да вакцина против корона вируса није питање духовног живота, већ искључиво медицинска тема коју свако може да разматра са својим личним лекаром“, рекао је адвокат.

Подсећамо, средином јула архиепископ Кипра Хризостом II послао је циркуларно писмо у коме напомиње да, по Решењу Синода од 1. децембра 2020. године, Црква не поздравља никакве конспиролошке теорије, већ обрнуто: саслушавши мишљење научника, епископат препоручује верујућима да се вакцинишу. „Безусловно, никога не треба приморавати да се вакцинише. Ипак, подвлачимо да нам наша љубав и брига о заштити ближњих налажу вакцинацију“, речено је у циркуларном писму предстојатеља.

Са руског посрбило: Стање ствари

ТАСС: Противник вакцинације митрополит Неофит заражен корона вирусом

Митрополит има благе симптоме ковида-19

(ТАСС, 18. 8. 2021)

Један од најжешћих противника вакцинације на Кипру, митрополит морфски Неофит, заразио се корона вирусом, саопштили су из његове митрополије.

Дијагностички тест показао је да је архијереј Кипарске православне цркве позитиван и да тренутно показује благе симптоме инфекције ковидом-19. „Његово високопреосвештенство лече лекари којима верује и остаће у својој келији до 28. августа ове године, када ће митрополит начелстовати службом у селу Продромос“, речено је из његове канцеларије.

Из Морфске епархије су додали да до тог датума митрополит Неофит неће примати посете нити одговарати на телефонске позиве. „Такође вас подсећамо да митрополит није вакцинисан, нити ће се вакцинисати против корона вируса.“

Митрополит Неофит се отворено противио ковид ограничењима током богослужења Кипарске цркве и охрабривао вернике да присуствују службама, због чега је био новчано кажњен али је одбио да плати казну. Такође је јавно рекао да се неће вакцинисати против корона вируса.

Скратило и са руског посрбило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Strengthening the beauty

  Strengthening the beauty
  Of the soul,
  I know, it’s my duty.
  All in all.

  Loosening my muscles
  And, I must say,
  Loosening my temper
  Is the wright way.

  For aiming a target,
  On a misty hill,
  Sharp sight is required,
  As a strong will.

  Don’t draw sketches,
  Just go
  To win matches,
  Down the flow.

  Momcilo

Оставите коментар