Писмо побожне жене из Грчке митрополиту Неофиту: Мој духовник је за вакцине и за ношење маске у цркви

Писмо побожне жене са Тиноса за које се верује да је било „кап која је прелила чашу“ и изазвала писмо Грчке цркве Кипарској са притужбама на беседе митрополита морфског Неофита

Митрополит морфски Неофит (Фото: Фејсбук страница Манастира Јовање)

„Кап која је прелила чашу“

У овом видео клипу реч је о писму побожне жене из Грчке која је свој духовни проблем изложила Митрополиту Неофиту. Када је Митрополит јавно прочитао ово писмо била је то кап која је прелила чашу стрпљења и ћутње грчког Архиепископа. Било је то нешто што почело превише да „жуља“ посрнули клир.

На почетку видео клипа је одломак из извештавања грчких медија о овој теми, који су наравно попут хијена злурадо преносили ову вест. Такође, на почетку је и кратак део у коме се види реакција једног дела кипарских митрополита који не желе да признају и да литургијски опште са другим митрополитима који су потпуно неканонски прихватили и помињу новог поглавара украјинске цркве Епифанија.

„Пукотине“ у јединству Православља су видне свуда, што само по себи довољно говори о временима у којима живимо. Ипак, Господ је са нама у све дане до свршетка века… А Он је победио свет.

+++

Писмо побожне жене са Тиноса

„Живим на Тиносу (острво у Грчкој – прим. СС). Мој духовник је ЗА вакцине и ЗА употребу маске унутар цркве. (Сада улазимо у конфузију нашег времена – прим. митрополита Неофита.) На једној литургији током Великог поста, пошто нисам носила маску, један господин ме је ударио по руци и рекао да одмах ставим маску.

Тинос (Извор: Гугл мапе)

Не кријем да сам се уплашила и потресла. Духовнику који служи у том храму нисам ништа рекла о том догађају. Ипак, на следећој исповести он ми је нагласио како треба да носим маску. Дакле, носила сам је после тога, а скидала само кад бих целивала иконе, када бих узимала нафору, када би се читали Апостол и Јеванђеље, као и приликом изношења Божанских дарова. (Ова госпођа осећа светост тих тренутака и тада скида маску – прим. митрополита Неофита.)

Ипак, у себи горим (због ношења маске – прим. митрополита Неофита) јер осећам како тиме издајем нашега Христа! Шта да радим? Нажалост, у свим нашим црквама свештеници су ЗА маске и ЗА вакцину. Ја то нећу урадити.

Молим Вас молите се за мене, као што и ми чинимо за Вас.

Најжалосније од свега је то што се од почетка пандемије па све до сада није одржала ниједна литија наше чудотворне иконе (Пресвете Богородице Тиноске)!“

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари

(Агиорит Агиорит@Youtube)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар