Грчка црква Кипарској: Ограничите беседе митрополита Неофита о корона вирусу и вакцинама

Господин Неофит својим говорима и проповедима утиче на клир и верни народ Грчке, не само пророчанствима него и по питању вакцинације против корона вируса, стоји у писму Грчке цркве

Извор: vimaorthodoxias.gr

(vimaorthodoxias.gr, 9. 6. 2021)

Проповеди митрополита морфског Неофита прете да наруше односе Кипарске цркве са Грчком  црквом, која је преко архиепископа Хризостома позвала кипарски Свети синод да „доведе у ред“ преподобног морфског, читамо на Филењузу (philenews.com).

Поред пророчанстава које је митрополит морфски исказао о разним питањима, изгледа да је кап која је прелила чашу његово становиште и проповеди по питању пандемије, а нарочито његов став о вакцинацији.

Према информацијама Филењуза, архиепископ Хризостом је осмог јуна ове године, у присуству чланова кипарског Светог синода (и уз присуство митрополита морфског) прочитао писмо Светог синода Грчке. Својим писмом, Свети синод Грчке цркве изражава жалбе да Неофит морфски својим говорима и проповедима утиче на клир и верни народ Грчке не само својим пророчанствима, него и по питању вакцинације против корона вируса.

 

Према информацијама Филењуза, јерарси у Грчкој сматрају да – у време када поред нас умиру људи од пандемије – један јерарх не може да тврди да мање-више корона вирус не постоји. Његово Блаженство је, након читања писма, позвао митрополита морфског да поштује жељу Светог синода Грчке и да престане са поменутим беседама. Према информацијама Филењуза, Неофит морфски је одговорио да је рекао све што је имао да каже на поменуту тему, и додао да се на њу неће враћати до Божића.

Ту се подсећа да је тек 13. маја митрополит морфски негирао да је вакцинисан и додао: „Нити сам вакцинисан до сада, нити намеравам да будем вакцинисан у будућности, јер ове вакцине сматрам веома опасним. Уосталом, у многим својим интервјуима и проповедима које већ круже интернетом, јасно и одговорно сам објаснио разлоге због којих одбијам да се вакцинишем.“

Напомиње се да је, како извештава Филењуз, брат члана Светог синода Кипарске цркве заражен корона вирусом и његово стање се сматра озбиљним, у тренутку када су лекари позвани из иностранства.

Такође је у писму Светог синода Грчке изражена жалба и на извештаје Високопреосвећеног о мерама које ће бити предузете у црквама у доба Васкрса, а нарочито на његово саопштење да се не слаже са Грчком црквом због служења васкршње службе у суботу у 9 сати увече.

Са грчког посрбио и скратио: Иван Аћимовић

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Жалосно је али истинито,да кроз цео ЖИВОТ ЦРКВЕ који траје две хиљаде година ,увек је била унутрашња борба противу ИСТНЕ и ИСТИНОЉУБИВИХ ПАСТИРА.Некима унутар цркве је толико ум помрачен да нису у стању то да виде ,у било ком времену ,да прогањајући те ИСТИНОЉУБИВЕ ПАСТИРЕ,уствари прогањају саму ИСТИНУ ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА ,који увек побеђује.Тим путем су пролазили и пролазе готово сви СВЕТИ ЉУДИ (мушкога и женскога пола),што можемо често наћи и у житијима истих.Једнима на срамоту а другима на радост.

  30
 2. Овоземаљски живот више није одређен Божијом вољом него подзаконским актима, респираторима и кортикостероидима..

  18
 3. ‌Успоримо вријеме

  ‌Успоримо сад вријеме
  ‌Очистимо своје јуче
  ‌Одбацимо тешко бреме
  ‌Остваримо немогуће

  ‌Одлучимо ми у ходу
  ‌Камо даље да се креће
  ‌Усмјеримо нашу воду
  ‌Па нек бира куд да тече

  ‌Сви су исти нама пути
  ‌Ув’јек крају они воде
  ‌Лакше нам је кад се ћути
  ‌Корачати до слободе

  ‌Док бубњеви крај нас туку
  ‌Утишајмо своју буку
  ‌Испружумо срећи руку
  ‌Нек пегази кола вуку

  ‌Момчило


  13

Оставите коментар