Преминуо књижевник Мирослав Тохољ (1957-2021)

Књижевник и некадашњи министар информисања Републике Српске Мирослав Тохољ преминуо у Београду у шездесет четвртој години

Мирослав Тохољ (Фото: Спутњик)

Српски књижевник Мирослав Тохољ преминуо је јутрос у Београду након краће болести у 64. години, потврђено је Срни у породици Тохољ.

Датум и место сахране биће накнадно саопштени.

Мирослав Тохољ рођен је 1957. године у Љубињу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву. На Филозофском факултету Универзитета Коменског у Братислави од 1980. до 1983. апсолвирао је лекторске студије словачког језика и културе. Краће време радио је као сарадник у ИП „Свјетлост“.

Од 1992. до 1997. живио је на Палама. Током грађанског рата, од јануара 1993. до децембра 1995. године, био је министар информисања Републике Српске, а по окончању рата генерални директор Радио-телевизије Републике Српске. На првим послератним парламентарним изборима изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Носилац је Ордена Његоша првог и другог реда и Сребрног грба Републике.

О књижевном делу овог писца објављено је више од стотину студија, приказа и осврта, у којима се из различитих аспеката указује на његове стилске, језичке, тематске и структуралне особености. Крајем децембра 2015. Тохољу је додељено национално признање „Вукова награда“ за „дугогодишњи допринос развоју културе и оданост вуковским идеалима“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Колико људи не може да се лечи због короне ни броја не знамо, тек се прочује о некима познатима. Министарство здравља Србије је Министарство смрти.

    4
    1

Оставите коментар