Украјина: Владимир Зеленски потписао Закон о аутохтоним народима – Руси нису на списку

Парламент Украјине 1. јула ове године на иницијативу председника усвојио овај закон. Руси нису уврштени на листу аутохтоних народа

Украјинци (Фото: Ројтерс)

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је Закон о аутохтоним народима Украјине, саопштено је из кабинета украјинског председника.

Као аутохтони народи означени су они који су се формирали на територији Крима – кримски Татари, Караими и Кримчаци. Руси нису на списку.

Украјински парламент је 1. јула ове године на иницијативу председника усвојио овај закон. Руси нису уврштени на листу аутохтоних народа. Овај закон одређује права аутохтоних народа у држави, пренео је „Спутњик”.

У закону је наведено шта је изворни народ Украјине – то је аутохтона етничка заједница која је настала на територији Украјине, има свој оригинални језик и културу, традиционалне, социјалне, културне и заступничке органе, доживљава себе као изворни народ Украјине, представља етничку мањину у оквиру становништва земље.

Одвојено су наведени народи настали на територији Крима, као што су кримски Татари, Караими и Кримчаци, преноси Танјуг.

Ти народи имају право на самоопредељење у Украјини, да граде свој политички статус у оквирима Устава и државних закона и слободно остварују економски, социјални и културни развој.

Документом се аутохтоним народима гарантују права да имају своје образовне институције и да се школују на свом језику, као и да имају своје медије.

Држава се пак обавезује да им гарантује заштиту од геноцида.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Влодимира Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи и навео да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.

Касније је Путин објавио чланак о Украјини и о односима Москве и Кијева, као и о Донбасу, али и пореклу руског и украјинског народа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар