Америчка Управа за храну и лекове издала ново упозорење о нуспојавама Џонсон и Џонсон вакцине

Према саопштењу  америчких Центара за контролу и превенцију болести, нуспојава се појављивала већином код мушкараца и углавном код оних изнад 50 година

Фото: Shutterstock

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) издала је ново упозорење за Џонсон и Џонсон вакцину, наводећи да подаци указују на то да постоји повећан ризик појаве ретког неуролошког поремећаја шест недеља након вакцинације.

У писму компанији, ФДА је навела да су шансе за појаву Гилен-Бареовог синдрома (ГБС) након вакцинације „веома мале“. Али додаје да би они који су примили Џонсон и Џонсон вакцину требало да потраже помоћ лекара ако осећају слабост, трнце, имају потешкоће са кретањем или мимиком.

Око 12,8 милиона људи примило је ову вакцину у САД, а пријављено је 100 извештаја о ГБС-у код вакцинисаних Џонсон и Џонсон вакцином, укључујући 95 озбиљних случајева који су захтевали хоспитализацију и један потврђен смртни случај.

Џонсон и Џонсон  је саопштио да разговара са регулаторима о случајевима ГБС-а.

ГБС је ретко неуролошко стање код ког имунолошки систем напада заштитну овојницу на нервним влакнима. Већина случајева прати бактеријску или вирусну инфекцију, и углавном се људи потпуно опораве.

То стање је већ у прошлости било повезано са вакцинацијом – највише у време вакцинације против свињског грипа у САД 1976. године, а деценијама касније и са вакцином која се користила у време пандемије грипа Х1Н1 2009. године.

Према саопштењу америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), та нуспојава се појављивала већином код мушкараца и углавном код оних изнад 50 година.

Ново упозорење је још један ударац за Џонсон и Џонсон вакцину, која је сматрана важним алатом у вакцинацији становника тешко доступних подручја и оних који оклевају са вакцинацијом јер је потребна само једна доза те вакцине и једноставније се складиштити него Фајзерове и Модернине вакцине.

Али употреба тих вакцина већ је повезана са појавом врло ретких и потенцијално смртоносних крвних угрушака. Амерички регулатори су у априлу објавили да користи те вакцине премашују ризик од појаве крвних угрушака.

Опрема: Стање ствари

(N1, 13. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading