Ендру Куомо: Епидемија ковида у држави Њујорк прешла у епидемију оружаног насиља

Више људи умире од насиља почињеног оружјем него од ковида. То је проблем на националном нивоу, али неко мора да убрза ствари и што пре га реши, рекао гувернер државе Њујорк 

Ендру Куомо(Фото: Ангела Вајс/АФП)

Гувернер Њујорка Ендру Куомо потписао је, по први пут у Сједињеним Државама, извршну наредбу којим се проглашава стање „ванредне катастрофе“ због насиља у држави Њујорк.

Из епидемије ковида прешли смо у епидемију оружаног насиља. Више људи умире од насиља почињеног оружјем него од ковида. То је проблем на националном нивоу, али неко мора да убрза ствари и што пре га реши јер од тога зависи наша будућност“, изјавио је Куомо.

Како наводи Ен-Би-Си Њујорк, ово је први корак ка свеобухватном плану чији је циљ борба против наглог пораста оружаног насиља широм државе, а статус ванредног стања омогућиће властима да раде на решавању овог проблема тако што ће усмеравати новац и ресурсе у заједнице које су најпогођеније. Према Куомовим речима, овај свеобухватни план састоји се од седам кључних одредби: третирање оружаног насиља као ванредне ситуације, таргетирање најкритичнијих подручја уз помоћ науке и база података, пружање помоћи младима који су угрожени, разбијање круга ескалираијућег насиља, уклањање илегалног оружја са улица, држање оружја подаље од руку опасних људи и рад на обнови односа између полиције и заједнице.

Нова стратегија третира оружано насиље као кризу у јавном здравству, користећи краткорочна решења за решавање непосредне кризе са насиљем и смањивање стопе оружаних напада, као и дугорочна решења чији је фокус на интервенцији у самим заједницама и превентивним стратегијама које су усмерене на окончање круга насиља.

Ова стратегија укључује и 138,7 милиона долара инвестиција у програме превенције и интервенције, укључујући оне који обухватају ризичне групе младих и активности у заједницама чији је циљ уклањање омладине са улица, као и подршка већ постојећим програмима за превенцију оружаног насиља.

Куомо је поручио да је важно да сви схвате размере проблема, истакавши да је 74 одсто оружја коришћеног у граду Њујорку купљено изван граница државе.

Он је најавио да ће бити формирана Канцеларија за превенцију оружаног насиља у оквиру Министарства здравља те савезне државе. „Борба против оружаног насиља значи уклањање илегалног оружја са улица“, навео је Куомо на Твитеру.

Извор: Факти

Осим тога, наводи Ен-Би-Си Њујорк, посебна јединица државне полиције бавиће се трговином оружјем и њен главни циљ биће заустављање прилива илегалног оружја у Њујорк из држава које имају слабе законе о безбедности оружја.

Такође, Њујорк покреће нови портал на којем ће се налазити планови реформе полиције широм државе, што би требало да помогне различитим окрузима да размењују искуства повезана са проблемом оружаног насиља.

Према полицијским извештајима, само током протеклог викенда широм земље је скоро 200 људи страдало у оружаним окршајима.

У Њујорку је током празничког викенда и прославе Дана независности, 4. јула, забележен 51 случај употребе ватреног оружја.

„Као што смо учинили са ковидом, Њујорк ће и у овом случају бити предводник нације са свеобухватним приступом борби и превенцији оружаног насиља, а наш први корак је препознавање овог проблема уз, прво у нацији, проглашење ванредне ситуације због тога. Када видимо неправду ми не гледамо на другу страну, већ јој се супротставимо и боримо се против ње јер то је њујоршки начин“, рекао је Куомо.

Бивши полицајац кандидат демократа за градоначелника

Председник општине Бруклин Ерик Адамс победио је на предизборима у Демократској странци и биће кандидат те партије за градоначелника Њујорка. Ако буде изабран, Адамс ће бити други Афроамериканац на челу Њујорка. Овај бивши полицијски капетан је ставио јавну безбедност у средиште своје кампање за градоначелника, обећавши да ће се борити против растућег криминала и насиља у граду и да ће окончати праксу полицијске бруталности према мањинама. Адамсов противкандидат из Републиканске странке биће Куртис Силва, оснивач организације Анђели чувари.

Адамс је умерени демократа који се противи покрету за укидање буџета полицији. „Ако су животи црнаца заиста важни, онда се не може говорити само о полицијској бруталности. Мора се узети у обзир и пораст оружаног насиља у мањинским заједницама“, изјавио је Адамс, преноси ВОА. Често је говорио о томе како су га полицајци пребили када је имао 15 година, па је и сам искусио полицијску бруталност. Ипак, постао је полицајац 1984. За место у њујоршком Сенату изборио се 2006, а на челу општине Бруклин је од 2013.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 7. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Охохо, то револвераши , до задњег да се потепате. какав обрачун код ОК корала, скидајте аутомате, калашњикове , винчестерке и базуке са клина и распалите из све снаге.Узјашите на Томахавку да прелетите и у остале државе ваше лепе фашистичке Америке.Везан поп, мирно село.

  2. Svako prorostvo koje sam procitao unazad godinama, govori da ce njujork ici na dno ! Kako ono bese stoji, ta kurva vavilonska….., zato nemojte djonom na njih, platice debelo, Bog nikad nikom nije ostao duzan !

Оставите коментар