Дритан Абазовић: Резолуција о Сребреници није уперена против српског народа

Уместо прошлости, посветимо се изградњи боље будућности, поручио потпредседник црногорске владе у Сарајеву

Дритан Абазовић (Фото: Спутњику уступила УРА)

Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић изјавио је данас у Сарајеву да Резолуција о Сребреници, коју је недавно усвојила црногорска скупштина, није уперена против српског народа и бранио је одлуку парламента да смени министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића.

„Усвојена Резолуција о Сребреници за мене је цивилизацијска ствар. Онда када таква питања не буду изазвала полемику, знаћемо да је друштво коначно искорачило напред“, рекао је Абазовић на Самиту о демократији у Југоисточној Европи, који се одржава у Сарајеву у организацији Међународног републиканског института.

Абазовић је, како је саопштено из његовог кабинета, као позитиван пример навео смену министра Лепосавића, истичући да због, како се изразио, „порицања геноцида у Сребреници“ никад није смењен ниједан високи функционер у региону, укључујући у БиХ, преноси Танјуг.

Он је, говорећи на тему, „Крајња десница у БиХ и Црној Гори: Историјски ревизионизам и порицање геноцида“, навео да је „Црна Гора своје рекла у случају геноцида у Сребреници“, кроз усвајање Декларације и Резолуције, 2009. и 2021. године.

Абазовић је казао да је усвајање Резолуције пратило пуно пропаганде и оценио да она није уперена против српског народа, што је, како је навео, јасно наглашено у једном члану.

Поводом тренутне политичке ситуације у региону, рекао је да Балкан још није искорачио из 1990-тих и политике национализма.

Он сматра да ако Балкан жели да буде део ЕУ, мора да искорачи и направи отклон од тема које изазивају поделе и посвети се економском опоравку и борби против корупције, као, како каже, главним проблемима у региону.

„Уместо прошлости, посветимо се изградњи боље будућности“, поручио је Дритан Абазовић.

Абазовић је у Сарајево допутовао раније данас, заједно са шефом дипломатије Црне Горе Ђорђем Радуловићем.

Абазовића ће сутра у Сарајеву примити двојица чланова Председништва БиХ, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, а требало би да се састане и са министарком спољних послова у Савету министара БиХ Бисерком Турковић.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик саопштио је да се, с обзиром на то да је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о Сребреници, неће састати са званичницима те земље.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. А колико је Црна Гора за ових више од пола године напредовала о борби против организованог криминала и корупције, најбоље илуструје то што још увијек није ухапшен нити један високи функционер бивше власти. Ниједна бројних афера(Телеком, Лименка,Петља. Снимак…) која су годинама потресале Црну Гору и у којима су укључени највећи државни службеници није ни почела да се рашчешљава.

    Од највљених помака и нове истраге око расвјетљавања убиства Душка Јовановића, ни након мјесец и по дана нема ништа.

    Стога се са правом питамо, да ли ће Абазовић са пола године закашњења истински кренути у обрачун са корупцијом и криминалом који се везују за бившу власт или је ријеч о класичној демагогији.

    У претходних пола година на том плану нису урадили ништа вриједно помена, иако је комплетан руководећи кадар у Управи Полиције промијењен.

    Шта је са пописом становништва? Ако су Срби мањина коју црногорци мисле да шиканирају онда ћемо бити мањина која ће користити сва своја права као шиптари у Македонији и тачка.

  2. Нека Дритан направи цивилизацијски искорак и нека говори о злочинима Албанаца.То што се он удвара сарајевским муслиманима са којима покушава да успостави зелену трансверзалу и у том циљу се служи жртвама из Сребренице, без обавезе да говори истину и да , кад већ говори о жртвама спомене и Србе , макар жртве злочина у Сребреници и Сарајеву., јесте медијски пропагандни злочин над српским народом , а Дритан је најобичнији манипулатор.

Оставите коментар