Виктор Орбан оптужио лидере ЕУ да се понашају као „колонијалисти“

Желе да диктирају какви закони треба да ступе на снагу у другој земљи, да нам кажу како да живимо и понашамо се, оцењује мађарски премијер

Виктор Орбан, у Берлину 4. јула 2018. (Фото: Ханибал Ханчке/Ројтерс)

Мађарски премијер Виктор Орбан данас је лидере Европске уније оптужио да се понашају као „колонијалисти“, јер га критикују због контроверзног закона којим се, како тврде, ограничавају права припадника ЛГБТ заједнице.

Холандски премијер Марк Руте је прошле недеље оценио да би Орбан требало да поштује правила ЕУ или да повуче Мађарску из Уније, наводи АП.

Орбан је данас одбацио захтеве да се повуче закон чијим се одредбама забрањује “исказивање или промоција” хомосексуалности и промене пола у телевизијским емисијама, на филму или у програмима сексуалног образовања у школама.

„Понашају се као колонисти. Желе да диктирају какви закони треба да ступе на снагу у другој земљи, да нам кажу како да живимо и понашамо се“, рекао је Орбан, уз оцену да су критике резултат ”њихове европске колонијалистичке прошлости”.

Мађарска влада инсистира да је нов закон неопходан како би се обезбедило да за сексуално образовање малолетника буду одговорни искључиво родитељи.

Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен је прошле недеље закон назвала срамотним и затражила од Мађарске да разјасни његов утицај на основна људска права.

У заједничком писму је 17 чланица ЕУ осудило мађарски закон и затражило од Европске комисије да однесе тужбу пред Европским судом правде.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 7. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Виктор Орбан врло увиђавно каже: “КОЛОНИЈАЛИСТИ“,
    а мисли на: “КОЛОНИЈАЛИСТИ – ПЕД**И“ !

Оставите коментар