Здравко Кривокапић: Темељни уговор са СПЦ добиће свечани епилог

Премијер Црне Горе поручио да ће Влада остварити све што је обележила као свој циљ

Здравко Кривокапић (Фото: Танјуг/AP/Lisa Leutner)

Темељни уговор са СПЦ, који је природни наставак процеса отпочетог доношењем Закона о слободи вероисповести, добиће свој свечани епилог, а тиме ће и све злонамерне политичке игре и интриге бити сасвим демаскиране и обесмишљене, рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић током састанка са епископима Димитријем и Атанасијем.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић примио је данас епископа милешевског Атанасија и захумско-херцеговачког Димитрија. Тема састанка била је упис Епархије милешевске и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, чији се делови протежу и на територију државе Црне Горе, у Јединствену евиденцију верских заједница.

То је већ учињено са Митрополијом црногорско-приморском и Епархијом будимљанско-никшићком, а све у складу са недавно усвојеним Законом о слободи вероисповести, саопштено је из Владе Црне Горе.

Премијер Здравко Кривокапић искористио је прилику да епископу захумско-херцеговачком Димитрију уручи решење о упису у Јединствену евиденцију верских заједница. Епархија милешевска поднела је захтев за упис у Јединствену евиденцију и њеним уписом све епархије СПЦ на територији Црне Горе биће евидентиране у јединственој књизи евиденције верских заједница.

Премијер Кривокапић, изразивши добродошлицу високим представницима СПЦ, рекао је да је владавина права темељна вредност сваког друштва које жели да буде уређено и стабилно, те да Влада Црне Горе жели да сваки човек у држави осети да је и битан и да је сигуран и да има загарантована и једнака права.

„У Црној Гори нико више не сме бити дискриминисан ни по једном основу, а нарочито то не могу бити институције које су темељни ослонци црногорске државности и њене духовне и културне препознатљивости. Епархије којима ви духовно руководите и Црква коју представљате, својим учењем, својом етиком и моралом, својом молитвом је уграђена и уткана у грађанско биће Црне Горе и радујем се новом амбијенту у којем државу Црну Гору сасвим можете да доживите као свој дом у којем ћете моћи да остварите сва, Уставом и законом загарантована права. Деламо у времену у којем се државе називају пријатељима и партнерима, тако да и све верске заједнице у Црној Гори, нарочито оне традиционалне и њихове поглаваре, доживљавамо као пријатеље и партнере на истом задатку да Црну Гору начинимо државом стабилности, толеранције, мира, солидарности и емпатије“, навео је Кривокапић.

Он је поручио да ће Влада „све што је обележила као свој циљ, остварити“.

„Тако да ће и Темељни уговор са СПЦ, који је природни наставак процеса отпочетог доношењем Закона о слободи вероисповести, такође добити свој свечани епилог, а тиме и све злонамерне политичке игре и интриге бити сасвим демаскиране и обесмишљене“, поручио је Кривокапић.

Епископи су се захвалили премијеру и Влади Црне Горе на спремности да реше питање Темељног уговора државе Црне Горе са СПЦ.

„Држимо да је питање Уговора веома важно, јер ће се њиме потврдити снага недавно усвојеног Закона о слободи вероисповести и свих одредби тог акта, које гарантују све, Уставом и међународним правом, дате слободе Цркви и верницима, али и омогућава да се коначно дође до суштинског међусобног поштовања и плодотворне сарадње државе и СПЦ у Црној Гори истовремено поштујући модерне тековине њихове одвојености и независности. Темељни уговор се искључиво односи на живот епархија СПЦ у Црној Гори. Ми као епископи поменутих епархија, обећали смо премијеру и Влади да ћемо у најскорије време, ради интереса Цркве, државе и верника, учинити све са наше стране, стране СПЦ, да се Темељни уговор што пре потпише“, саопштили су на састанку епископи милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки Димитрије, наводи се у саопштењу из Кривокапићевог кабинета.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Влада Здравка Kривокапића за пола године није успјела да очисти бирачке спискове, а јавности није познато ни да ли се кренуло са мртве тачке.

  Уколико би били избори, грађане би поново, по ко зна који пут, сачекали несређени бирачки спискови пуни фантом бирача и оних који гласају у неколико држава.

  Јасно је да онај ко не жели да се среди бирачки списак, а за то је најодговорнији Здравко Kривокапић, одржава ДПС у политичком животу јер не жели да уклони фантоме који су бившем режиму увијек доносили побједу на изборима.

  Зато Kривокапић не жели да његова влада уђе у сређивање бирачког списка да би могао да пријети већини која га више не подржава како они желе да врате ДПС на власт, што је класичан спин. Јер, ако се бирачки списак очисти, а то је надлежност владе а не ДФ-а, СНП-а или било које партије, онда ДПС нема шансу никад више да се врати на власт. Али, ако се списак не очисти, а то Kривокапић и његова влада очигледно желе, онда они раде директно на повратку ДПС-а.

  Боље би било Kривокапићу да за почетак очисти бирачки списак, тачније стави то као приоритет владе, него што обилази манастире и Цркве, јер од тога народ нема никакве користи! Народ је гласао за промјене да се између осталог очисти бирачки списак, а не да премијер Kривокапић у лукаузном аутомобилу и под јаком полицијском пратњом обилази попове и Цркве. То може и да ради у слободно вријеме и без медијске помпе.
  Влада, чини се, није способна да ријеши овај проблем, а сјетимо се – чим су кренуле приче о држављанству и одузимању права гласа онима који живе у иностранству “комите” су кренуле у блокаду саобраћајница.
  Завапили су тада како је Црна Гора угрожена и сваки Црногорац, што је, додуше након састанка са предсједником Милом Ђукановићем, Kривокапићу било довољно да одустане од измјена око држављанства.
  Он је тада дигао руке од приче о држављанству, а од тада из његове владе ни ријечи. Нико више не помиње бирачке спискове, држављанства..
  Фантом бирачи су и даље у списку, али и они који живе у иностранству а желе да одлучују о Црној Гори коју посјете једном годишње.
  Подсјетимо само на чињеницу да је од 1992. до 2018. смањен број грађана, а повећан број бирача. Надлежни нијесу у стању да током шест мјесеци власти ово провјере и уреде.

Оставите коментар