Политика: Орбанов крсташки поход против европског царства

Плаћени оглас премијера Мађарске у хрватској штампи разљутио Загреб, јер између осталог захтева пријем Србије у ЕУ

Виктор Орбан (Фото: AFP)

Мађарски премијер је одавно ноћна мора Брисела, али и идол европских конзервативаца, којима није по вољи стварање европске „федералне супердржаве”. Међутим, Виктор Орбан би статус обожаваног „крсташа 21. века” који брани европске хришћанске вредности од либералне немани могао да изгуби у Хрватској. И то само зато што се јавно заложио да Србију треба примити у Европску унију.

Министарство спољних и европских послова Хрватске одмах је реаговало поручивши да не дели ставове мађарског премијера Виктора Орбана, који тражи да Србија буде примљена у ЕУ, пише загребачки „Вечерњи лист”.

„Хрватска инсистира на проширењу које се темељи на доследном испуњењу критеријума за чланство, спровођењу потребних реформи и остваривању мерљивих резултата”, саопштено је из хрватског МВЕП-а, поводом плаћеног огласа мађарског премијера објављеног у „Вечерњем листу”.

Оглас под називом „О будућности Европске уније” узнемирио је политичке духове у Загребу и открио колико се Хрватска заправо противи да Србија уђе у ЕУ.

После јавног укоравања на самиту ЕУ због доношења закона који забрањује пропагирање ЛГБТ права међу млађима од 18 година, Орбан је узвратио ударац. Оштро је напао Европску унију, односно оно у шта се претвара савез 27 европских држава.

Дан после самита на којем су неки лидери, попут холандског премијера Марка Рутеа, Мађарску јавно терали из ЕУ, освануло је Орбанових седам тачака. Оглас је објавило неколико европских гласила: шпански АБЦ, „Јиландс постен” у Данској, „Млада фронта ДНЕС” у Чешкој и хрватски „Вечерњи лист”.

Хрватским политичарима није засметало што се мађарски премијер противи стварању новог „европског царства” по бриселском кроју, колико заговарање да се Београд придружи европском блоку. Хрватска се, иначе, није придружила заједничком писму које је потписало 17 чланица ЕУ, све најразвијеније и најбогатије, које су осудиле мађарски закон који крши права ЛГБТ заједнице.

По Орбану, просперитет Европе може се постићи само примањем Србије у Европску унију. „Јутарњи лист” подсећа да то није ништа ново јер је Мађарска већ годинама главни савезник Србије на њеном европском путу, истичући како двојица лидера – Виктор Орбан и Александар Вучић – имају блиску сарадњу. Прошлог лета је словеначки премијер Јанез Јанша учествовао с Орбаном и Вучићем на веб-конференцији о европским изазовима и тражењу заједничког европског идентитета. Сва тројица сложила су се да желе „јаку и компетитивну Европу која је дом различитих народа”, те Европу као заједницу темељену на „јудео-хришћанским” и хришћанско-демократским вредностима и традицијама, а не федералистичку Европу која ће занемарити идентитете и историјску баштину појединих народа.

Хрватске конзервативце и десничаре разочарало је то што Орбан тако отворено навија да Србија постане 28. чланица Европске уније, а из Министарства спољних и европских послова су поручили како не деле симплификоване ставове које преносе плаћени огласи.

Хрватски председник, међутим, не крије симпатије према политици мађарског премијера. У дану кад се у Хрвaтској појавио Орбанов оглас, Зоран Милановић је помало у шали рекао да Мађарска данас не би могла започети преговоре о приступању ЕУ. Колико су ствари постале нелогичне, објаснио је примером: „Већински муслиманска земља може и мора у ЕУ, а Мађарска данас не би била примљена ни на бриселски аеродром”. Милановић је стога закључио да европске институције ипак прекорачују своја овлашћења према Мађарској.

Звонимир Троскот, заступник МОСТ-а у Сабору, каже да је оно што Орбан говори и део програма његове странке.

Овај бивши голман хрватске репрезентације поводом тачке седам (Србију треба примити у ЕУ), каже да то зависи од испуњавања услова које ће делом поставити и Хрватска.

„Услова попут решавања судбине несталих особа, повратка отете имовине, формирања заједничке комисије за утврђивање ратне штете, те потребе да се Хрватској преда сва документација југословенских тајних служби која се односи на Хрватску и хрватске држављане. Сумњамо да ће Пленковићева влада то условити”, каже Троскот.

И председник Хрватских суверениста Хрвоје Зекановић такође подржава првих шест Орбанових тачака. Овај саборски заступник каже да би волео и да премијер Пленковић објави сличан списак захтева према ЕУ: „Мене не чуди Орбанов став, него наших државника, који немају никаквих примедби на улазак Србије у ЕУ. Став Суверениста је да Србија не може у ЕУ све док се не реше питања несталих, док Србија не призна да је извршила агресију на Хрватску, а онда следи и питање ратне одштете.”

Реаговао је и Стјепо Бартулица из Домовинског покрета, који каже да су сагласни с Орбановим ставовима, а посебно шестом тачком која се односи на европски парламент.

„Што се тиче седме тачке, Домовински покрет нема начелно ништа против уласка Србије у ЕУ једног дана. Међутим, Вучићева реторика и потези врло су штетни за Хрватску. Не показују добру вољу. За разлику од Мађарске, ми са Србијом имамо још нерешених питања. А то не искључује ни плаћање одштете невиним жртвама или заточеницима”, поручује Бартулица.

Седам тачака премијера Орбана „О будућности ЕУ”

  1. У Бриселу граде такву супердржаву за коју нико није дао овлашћење. Ми кажемо „не” европском царству.
  2. Интеграција је средство, а не сама себи сврха. Из Темељних уговора ЕУ треба брисати постављање циља „све тешње повезане уније између народа Европе”.
  3. Одлуке нека донесу изабране вође, а не међународне НВО! Кажемо „не” аутсорсингу владавине права.
  4. Снагу европске интеграције дају заједнички привредни успеси. Ако заједно не можемо бити успешнији него појединачно, онда је то крај Европске уније.
  5. Следећа деценија биће раздобље опасних изазова: угрожавају нас масовне миграције и пандемије. Морамо заштитити људе у Европи.
  6. Морамо вратити европску демократију. Европски парламент показао се као слепа улица: заступа искључиво властите идеолошке и институционалне интересе. Треба повећати улоге националних парламената.
  7. Србију треба примити у чланство Европске уније.

Миленко Пешић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. nazalost,hrvati su najvece prodane duse,tri hrvata na hrpi,cetiri misljenja…jos uvijek im fali franz jozef

Оставите коментар