Мађарска забранила промовисање хомосексуалности међу малолетницима

У пракси више неће бити одобрени образовни програми или рекламе у знак солидарности са сексуалним и родним мањинама, као што је Кока-кола 2019. имала рекламу с паром мушкараца

Фото: Танјуг

Парламент Мађарске је данас изгласао закон којим се забрањује „промовисање“ хомосексуалности међу малолетницима, док влада Виктора Орбана уводи све више ограничења за ЛГБТ особе.

На гласању које је преносила телевизија, закон је добио 157 гласова посланика међу којима су и припадници владајуће странке Фидес.

Опозиција је бојкотовала гласање, осим Јобика, екстремно десничарског покрета који је гласао за закон.

„Порнографија и садржаји који представљају сексуалност или промовишу одступање од родног идентитета, промену пола и хомосексуалност не смеју бити доступни млађима од 18 година“, пише у документу у који је агенција Франс прес имала увид, а чији је циљ „заштита права деце“.

У пракси више неће бити одобрени образовни програми или рекламе у знак солидарности са сексуалним и родним мањинама, као што је Кока-кола 2019. имала рекламу с паром мушкараца што је изазвало позиве на бојкот њених производа.

Исто ће важити и за књиге, али и за серије и филмове попут Пријатеља, Бриџит Џоунс, Харија Потера у којима се помиње хомосексуалност, упозоравају невладине организације.

Хиљаде људи протестовале су синоћ Будимпешти због „сталне пропаганде“ владе против ЛГБТ заједнице.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар