РСЕ: Србија подржала Декларацију ЕУ која осуђује приземљење Рајанеровог авиона у Минск

Није познато да ли Србија подржавањем Декларације пристаје и на санкције, пише Радио Слободна Европа

Авион Рајанера на писти аеродрома у Минску (Извор: Дојче веле)

Србија је подржала Декларацију Европске уније о принудном преусмеравању Рајанеровог авиона у Минск, објављено је на сајту Европског савета, пренео је данас Радио Слободна Европа.

ЕУ усвојена је 24. маја ове године након што су белоруске власти преусмериле Рајанеров авион, са лета из две престонице ЕУ, у Минск и ухапсиле новинара Романа Проташевича. Државе чланице и кандидати могу накнадно да се придружују подршци тој декларацији.

Званичници у Србији нису објавили јавно одлуку о подршци, наводи РСЕ.

У Декларацији ЕУ се наводи да је преусмеравање авиона и хапшење Проташевича још један очигледан покушај белоруских власти да утишају све гласове опозиције. Такође се позива на хитно ослобађање Проташевича и међународну истрагу овог инцидента.

Декларацији су се сем Србије, како стоји на сајту Европског савета, придружиле и друге државе Западног Балкана, Северна Македонија, Црна Гора и Албанија.

Ово није први пут да се Србија придружује Декларацији ЕУ против Белорусије.

Србија је крајем августа 2020. потписала Декларацију ЕУ у којој је наведено да су грађани Белорусије током изборне кампање те године „показали жељу за демократским променама“, али да председнички избори „нису били ни слободни ни фер“.

Међутим, премијерка Србије Ана Брнабић је после тога изјавила да се нада да председник Белорусије Александар Лукашенко „неће то замерити“ Србији.

Европска унија увела је до сада три круга санкција против Белорусије, примењујући замрзавање имовине и забрану издавања виза за 88 појединаца и седам ентитета, укључујући и ауторитарног лидера Александра Лукашенка, подсећа РСЕ.

Такође је затворила свој ваздушни простор и аеродроме за белоруске авионе и препоручила европским авио-компанијама да избегавају ваздушни простор Белорусије.

У међувремену је најављено да се одмеравају нове санкције усмерене на економски сектор близак Лукашенку.

Није познато да ли Србија подржавањем Декларације пристаје и на санкције, пише РСЕ.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 11. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. kad državu vode ***** i prodane duše to se tako radi.

Оставите коментар