Јенс Столтенберг: Забрињава нас сарадња Русије и Белорусије

На предстојећем самиту НАТО у Бриселу разговараће се о догађајима у Белорусији, изјавио генерални секретар Алијансе

Јенс Столтенберг (Извор: REUTERS/Johanna Geron/Pool)

Чланице НАТО озбиљно су забринуте због блиске сарадње Русије и Белорусије, изјавио је генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг у интервјуу за немачки лист “Велт ам Зонтаг” (Welt am Sonntag).

„Савезници су озбиљно забринути због блиске сарадње Москве и Минска током протеклих месеци“, рекао је Столтенберг и додао да Белорусија „постаје све зависнија“ од Русије.

Како је пренео Дојче веле (Deutsche Welle – DW), Столтенберг је рекао да НАТО веома пажљиво прати ситуацију у Белорусији.

„Наравно, спремни смо да у случају потребе заштитимо и одбранимо сваког савезника Алијансе од било које претње која долази из Минска и Москве“, навео је он.

Према Столтенберговим речима, о догађајима у Белорусији разговараће се на предстојећем самиту НАТО у Бриселу.

Европска унија и НАТО су пре две недеље изразили огорчење због принудног слетања авиона компаније Рајанер у Минск, који је летео на линији Атина-Вилњус, након чега су белоруске власти ухапсиле новинара и опозиционог активисту Романа Проташевича.

Белоруске власти су уз помоћ војног авиона присилиле авион Рајанера да слети у Минск уз образложење да располажу информацијама да се у авиону налази експлозивна направа коју је подметнуо Хамас, што се показало као нетачно.

Столтенберг је тај случај назвао „државном отмицом“, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен „нападом на демократију“.

Опрема: Стање ствари

(N1, 6. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар