Али Ахмети: Охридски споразум испуњен, окрећемо се екологији

Некадашњи командант Ослободилачке националне армије похвалио активности Грете Тунберг и навео да млади у Северној Македонији гласно траже једнаке услове за живот као и њихови вршњаци на Западу

Али Ахмети (Извор: РТС)

Шеф Демократске уније за интеграције и некадашњи командант Ослободилачке националне армије Али Ахмети оценио је да је Охридски споразум, којим су 2001. године окончани сукоби у Северној Македонији, испуњен најављујући да ће се његова странка у будућности окренути екологији.

“На 19. рођендан, почињемо нову политику… политику за еколошку правду и побољшање квалитета живота”, рекао је Ахмети у Скопљу.

Лидер ДУИ је претходних дана гласно најављивао “велико изненађење”, што су македонски медији тумачили као најаву заједничког кандидата његове и странке Зорана Заева за градоначелника Скопља, али су социјал-демократе унапред одбацује такав развој ситуације, подржавајући садашњег градоначелника македонске престонице, Петра Шилегова.

“По усвајању нормативног дела Охридског споразума и свакодневног спровођења тог споразума, суштинских реформи, чланства у НАТО и учвршћивањем европске будућности, време је да се ДУИ у потпуности усредсреди на квалитет живота, образовање, здравство, социјалну правду, дигитализацију, економију, инфраструктуру и животну средино”, рекао је Ахмети.

Некадашњи лидер албанских герилаца похвалио је активности Грете Тунберг, наводећи да млади у Северној Македонији гласно траже једнаке услове за живот као и њихови вршњаци на Западу.

“Чист ваздух, чиста вода, планине и зелена поља, модерни путеви и железница, зелена енергија и школе”, рекао је Ахмети.

Македонски аналитичари су већ дуже време најављивали заокрет у политици странке која је настала демилитаризацијом Ослободилачке националне армије, посебно пошто су албански гласачи у претходна два изборна циклуса у приличном броју подржавали социјал-демократе пре него албанске странке.

Демократска унија за интеграције формирана је 2001. године и чинили су је махом припадници ОНА. Од оснивања, била је део свих владајућих коалиција и без конкуренције најутицајнија партија македонских Албанаца.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 5. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading