Турска: Извоз дронова у марту 2021.

На основу ових података, уколико су тачни, Азербејџану су испоручена 72 дрона у јануару и 79 у марту

Дрон турске производње Бајрактар ТВ2 у украјинској војној бази Хмељницки, 20. 3. 2020. (Фото: Никола Лараренко/Гети)

Турска је постала светски див у људству и економији. То је велика опасност за будућност Балкана.

Посебно је опасна чињеница да где су коришћени турски дронови ту је и војна предност била на страни корисника овог оружја.

Турски председник се јавно похвалио (линк) њиховом продајом Пољској. Пољска се граничи са Белорусијом и Украјином. А у Украјини постоји неки мање – више замрзнути сукоб. Украјина је већ купила турске дронове у новембру 2019. и користила их је недавно (за извиђање терена и тестирање спремности ПВО (линк) против свог побуњеног источног дела земље.

Продаје беспилотних летелица „Бајрактар ТБ2“ још увек нема у подацима достављеним СТО-у у овој години. Постоје подаци за прва три месеца и они су по Јерменију застрашујући.

Дејство дронова, из снимка азербејџанског Министарства одбране (Принтскрин: Глас Америке)

У периоду од августа до новембра 2020. Азербејџан је купио ових летелица за 145,7 милиона евра и оне су им донеле предност у сукобу са Јерменима у Нагорно-Карабаху.

У јануару и марту 2021. Турска је продала ових летелица Азербејџану у сличној вредности (39,4 и 39,7 милиона долара) и количини (30,3 и 33,1 тона).

Тежина ових летелица је, према неким изворима (линк) 420 килограма, а у марту је испоручено производа под овом царинском шифром Чешкој за 345 килограма. Да ли се ради о Барјактару или о неком другом производу из овог податка се не може закључити. Јединична цена продатих дронова Азербејџану била је 1.302 долара у јануару и 1.199 долара у марту док је цена за Чехе била 84 долара по килограму тако да је могуће да се ради о неким деловима а не једном дрону.

Табела: Мирослав Здравковић

На основу ових података, уколико су тачни, Азербејџану су испоручена 72 дрона у јануару и 79 у марту. Током трајања сукоба са Јерменима из Турске је испоручено 110,8 тона што значи да се ради о око 265 борбених летелица.

Приредио: Мирослав Здравковић

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар