Швајцарска прекинула преговоре са ЕУ

Главни разлог за неуспех преговора је захтев ЕУ да њени грађани имају пун приступ швајцарском тржишту рада

Фото: Francois Walschaerts/Pool via REUTERS//File Photo

ЖЕНЕВА – Влада Швајцарске је данас одлучила да напусти вишегодишње преговоре са ЕУ о свеобухватном пакету билатералних споразума, јер две стране нису успеле да се договоре о прекограничном кретању грађана у трагању за послом и другим важним питањима.

Министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис рекао је да је Влада обавестила Европску комисију о одлуци да напусти преговоре.

Пропаст преговора могла би да има значајне последице по богату алпску земљу са 8,5 милиона становника, окружену чланицама ЕУ.

У Швајцарској живи 1,4 милиона држављана ЕУ, а око 340.000 радника у различитим швајцарским индустријама прелази границу када долази на посао.

Главни разлог за неуспех преговора је захтев ЕУ да њени грађани имају пун приступ швајцарском тржишту рада, укључујући оне који траже посао, чему се Швајцарска успротивила.

Касис је рекао да се Швајцарска нада да ће остати близак партнер Уније, са којом има више од 100 билатералних споразума, али је указао да његова земља заслужује поштовање које јој ЕУ није указала, јавља АП а преноси Бета.

Европска комисија је изразила жаљење због једностране одлуке Швајцарске, наводећи да је циљ преговора био обезбеђивање да исти услови важе за сваког ко има приступ јединственом тржишту ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар