Немачка признала геноцид у Намибији с почетка 20. века

Догађаји у Намибији морају се назвати правим именом и без еуфемизама – геноцидом, рекао немачки министар спољних послова Хајко Мас

Фото: Getty Images

БЕРЛИН – Немачка је постигла договор са Намибијом којим убиства више десетина хиљада људи током колонијалне ере признаје као геноцид и обавезала се да ће финансирати развојне пројекте у вредности 1,1 милијарду евра. Немачка и Намибија су преговарале више од пет година о догађајима од 1904. до 1908, када је Намибија била немачка колонија.

Преговорима влада Немачке и Намибије су присуствовали и представници народа Хереро и Нама.

Историчари кажу да је немачки генерал Лотар фон Трота, који је послат у Африку да угуши устанак народа Хереро 1904. године, наложио својој војсци да збришу цело племе.

Тада је према наводима убијено око 65.000 припадника народа Хереро и најмање 10.000 чланова народа Нама.

„У светлу историјске и моралне одговорности Немачке, тражићемо опроштај од Намибије и потомака жртава. Наш циљ је био и јесте да пронађемо заједнички пут до истинског помирења у знак сећања на жртве”, навео је немачки министар спољних послова Хајко Мас у писаној изјави, преноси Бета.

Он је додао да се догађаји у Намибији морају назвати правим именом и без еуфемизама – геноцидом.

Рекао је и да Немачка са више од милијарде евра жели да подржи развојне пројекте заједница настрадалих у геноциду у Намибији.

Немачка је преузела контролу над том земљом 1880-их, а предала је територију Јужној Африци 1915.

Намибија је стекла независност 1990. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар