Мирослав Здравковић: Турска у светској трговини малим борбеним летелицама

Турска је у 2019. постала највећи извозник ових производа испред Израела, а следе Аустрија и Немачке пре Кине

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписује беспилотну летелицу Баирактар ​​ТБ2 у војној ваздухопловној бази у Батману у Турској, 3. фебруара 2018. (Фото: Мурат Четинмухурдар/АП)

У Његошево време важило је „бој не бије свијетло оружје већ срце у јунака“. И данас би за разне врсте бојева, симболичких и стварних, могли да кажемо да овај став још увек важи. Ипак, технолошки супериорна опрема може да надокнади недостатак јунака и војника на терену и то траје деценијама уназад. А и модерна српска војска, уз јунаштво, дисциплину морала је да има и добру опрему да би победила у Српско-турским и Балканским ратовима.

Ратовање дроновима представља нову димензију војних сукоба и у то су се уверили Руси у Сирији и Либији и Јермени у Нагорно-Карабаху. Не вреди јунаштво Јермена пред дроновима Азера купљених од Турске.

Прва табела приказује годишњу вредност извоза борбених летелица лакших од 2 тоне. У њих спадају (уколико постоје) и ултра-лаки авиони, али се највећим делом сада односи на дронове.

Табела: Мирослав Здравковић (кликните за већи приказ)

Турска је у 2019. постала највећи извозник ових производа испред Израела, а следе Аустрија и Немачке пре Кине. САД су на 9. месту, али то не мора да је и тачно, јер највећи дао светске трговине оружјем иде некласификован, сакривен.

Србија је имала извоз малих авиона у 2010. (13,9 милиона евра) и у 2011 (8,4) и након тога се вредност кретала испод милион евра.

Дрон турске производње Бајрактар ТВ2 у украјинској војној бази Хмељницки, 20. 3. 2020. (Фото: Никола Лараренко/Гети)

Када се турски подаци за 2019. отворе по земљама долазимо до продаје ових малих летелица Катару (90 милиона евра), Украјини (66,1) Саудијској Арабији (10,1) и само за 354 хиљада евра Азербејџану и за 275 хиљада Француској.

Турска доставља СТО-у и тромесечне податке о трговини и по њима је у Азербејџан пласирала ових производа за 87 милиона евра. Према месечним подацима, у августу је продато 23,9 а у септембру 57,1 милиона евра ових производа Азербејџану. Биће ускоро и податак за октобар.

Табела: Мирослав Здравковић

Ови подаци о увозу Азербејџана из Турске, непосредно пред сукоб са Јерменима подсетили су ме на увоз пушака Краљевине Србије из Турске (овде) пред Први Балкански рат. Купили су наши преци оружје од Турака да би га њиме напали! Од тада су, на основу ових најновијих података, Турци ипак постали мало опрезнији.

Прочитајте јошCategories: Светске ствари

Tags: , , ,

2 replies

  1. Занимљиво би било истражити и власничку структуру ове производње као и порекло технологије.
    Сигуран сам да би се ту нашло занимљивих одговора који би отворили прегршт нових питања.

  2. Погледа сам табелу.Пише да смо од Турске увезли нешто преко 48.000 пушака.сумњам у то .Ми смо имали пушке Маусер као и Турци али у различитим калибрима, а све су правили Немци .Волео бих да видим које пучке јер тај податак нема у књизи Бранка Богдановића Два века пушака на тлу Србије.

Оставите коментар