Бугарски посланик: Србија да схвати да „бољшевички методи” не пролазе у ЕУ

Обратио сам се Европској комисији са питањем да ли ће она затражити објашњење од Србије зашто покушава да демонизује Бугарску, написао Ангел Џамбазки

Фасада у Софији (Фото: Пиксабеј)

Србија мора да схвати да „бољшевичке технике и манири“ не пролазе у ЕУ и да је приступање Унији могуће, тек након што прекине са језиком мржње према другим државама, изјавио бугарски посланик у Европском парламенту из партије ВМРО БНД Ангел Џамбазки.

Политичар је изјавио да се обратио Европској комисији након што је српски политиколог Драган Симеуновић оптужио Бугаре за злочине у прошлости, за насилну бугаризацију и територијалне претензије према Србији.

„Бугари су познати по зверствима које су изводили где год су стигли. Немци су само убијали, док су Бугари малтретирали своје жртве. Они су имали и одреде за силовања“, изјавио је политиколог у фебруару.

„Због свих ових недопустивих, ружних и неистинитих манипулација обратио сам се ЕК. Обратио сам се Комисији са питањем, да ли ће она затражити објашњење од Србије зашто покушава да демонизује Бугарску и дестабилизује регион уз помоћ оваквих изјава и сугестија?“, написао је Џамбазки на Фејсбуку, преноси Спутњик.

Као одговор, Европска комисија је саопштила да политички лидери на Балкану треба да покажу пример стварања атмосфере узајамног поверења, одржавања добросуседских односа, регионалне сарадње, принципа и вредности које промовише ЕУ. Према речима Џамбазкија, Србија у складу са поглављем 23 треба да поштује права националних мањина.

„Ово поглавље предвиђа да Србија предузима мере, усмерене на повећање нивоа толеранције међу грађанима, између осталог уз помоћ образовања и подизања свести о томе како се треба борити против злочина из мржње и осигурати да се такви случајеви ефикасно истраже. Комисија наставља да то прати и извештава о развоју ситуације у овој сфери, као и да учествује у дијалогу са српским органима“, наводи се у саопштењу ЕК.

„Надам се да ће власти у Србији размислити о овоме и променити свију политику према Бугарској“, закључио је Џамбазки.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Тута се чини невешт или мутав, шта ли? Ето „Булгарите“ су само хуманисти били, ни фашисти, ни злочинци, ни агресор…

  Неке штеточине (обе врсте, свесне и несвесне) у Србији занима прикључење ЕУропској унији, уз одрицање од самосталности, државности и слободе, али срећом, такви нису већина.

  Може Тута слободно да окачи своје приче мачку о реп.

  22
 2. Не треба њих олако схватати. Постоји десетине књига са хиљадама документованих злочина, са мноштвом оригиналних фотографија. Тута то врло добро зна , а оглашава се јер нестрпљиво чека нову прилику. Увек морамо добро пазити на њих, јер њихов нож није ништа тупљи од кроасанског. Волео бих да га подсетим на манастир Вета на Сувој планини, за који знам да су га до темеља спалили . Изгореле су фреске, црквене књиге и сва документа жениних предака који су из тог краја. То је један од најстаријих Манастира на Балкану. Еј, то је урадио народ који себе назива православним ?!! Да не помињем колико су голоруког народа, трудница, деце повешали и поклали као звери. Можда би госп. Перић рекао нису они Бугари, исписали су се из тог народа… Нека не мисли Тута да смо заборавили. Никад нећемо и кажем, браћо схватимо их озбиљно, они се са нама никада нису шалили. Памет у главу и чувајмо леђа.

  16
 3. Ипак, сада смо им захвални, јер су против да уђемо у унију. И још неким.

 4. Како је слатка Европа у свом племенитом настојању да у Србима развије толеранцију на злочине према Србима.Што би се ми бунили кад је злочин над Србима нешто тако позитивно и прихватљивоТо је следећа фаза.Идемо : порицање, заборав, пристајање и Стокхолмски синдром као српска будућност.Прогурати кроз српски образовни систем.Просветни радници су коначно унапређени у аморфну свепристајућу масу.Они ће , уз помоћ семинарске обуке и дриловања, све то успети да спроведу.За почетак – наметање признања насиља као српске националне особине.Облепити све школе у Србији насиљем.И деца ће да схвате да је насиље свеприсутно и доминантно и да мора да се трпи.Рецитовање патриотске поезије застарело, штетно и непожељно.Зашто волети отаџбину када је непријатељ лепши.

Оставите коментар