Александар Вучић: Да лаж не победи истину, а џелати не постану жртве

Вучић изјавио да није случајно то што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса

Александар Вучић (Фото: Министарство одбране)

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да никада мање земаља није обележавао Дан победе над фашизмом и да је због тога, на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.

Вучић је своје обраћање на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом, почео стиховима „Крваве бајке” Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема „Стојанка мајка Кнежпољка” Скендера Куленовића на најбољи начин описују трагедију српског народа и све што се догодило у Другом светском рату.

„Тешко је говорити данас, јер иако сви данас у савременом свету желе да кажу како поштују жртве ужаса рата, велики део на сваки начин И по сваку цену, покушава да промени ток историје, да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву”, поручио је председник Србије.

Иако се, каже, на академији чуло да све више земаља обележава и слави Дан победе, Вучић је истакао да са тим не може да се сагласи, јер је управо супротно.

„Суштински, никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и наше је да не кријемо истину, већ да отворено о томе говоримо и не дозволимо да лаж победи ту истину”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да није случајно што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса.

„Онда није чудо ни што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушају потпуног фалсификовања историје”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да ће данас говорити са поносом о антифашистичкој борби, али и улози народа који је на овим просторима неупоредиво са другим народима допринео величанственој победи над хитлеровским, мусолинијевским и павелићевским злом, а то је наш српски народ.

Подсетио је да је афирмисани хрватски писац Миљенко Јерговић казао да су усташе биле мануфактуре смрти, а не индустрија као њихови нацистички другови.

„Као додатак само релативно тачној констатацији једни и други су свој терор спроводили пре свега над српским народном. Траг њиховог нечовештва остаје као жива рана у колективном сећању српског народа”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар