Марк Елмонд: Русија и Кина јачају сарадњу да би срушиле Америку

Ако се односи САД са Кином погоршају, Русија ће у томе видети прилику за јачање својих стратешких позиција, пише аутор Дејли телеграфа

Си Ђинпинг и Владимир Путин наздрављају у Шангају 21. 5. 2020. (Фото: Саша Мордовец/Гети)

Напетост око Украјине трајала је две недеље, а спласнула је – готово неприметно. У сваком случају: без велике буке.

Прво је Вашингтон променио одлуку о слању два ратна брода у Црно море, а убрзо потом је Русија објавила да завршава вежбе на територији свог Јужног војног округа.

Спољнополитички коментатор Дејли телеграфа Марк Елмонд оценио је да је то добро и да Запад не треба да се упушта у надметања са Русијом да би сазнао „ко ће први трепнути“. У сваком случају: да је боље размислити о томе ко ће „последњи трепнути“.

Елмонд је уверен да са попуштањем напетости у односима Русије и Сједињених Држава није нестао ниједан разлог сукоба. А у међувремену се „појавила Кина“.

„Ако се односи Сједињених Држава са Кином погоршају, Русија ће у томе видети прилику за јачање својих стратешких позиција. Пре пола века, Вашингтон је играо на кинеску карту да би изоловао Русију (СССР), а сада Русија и Кина јачају сарадњу како би срушиле Америку“.

Према Елмонду, ако понуди Кини стратешке земље са пуно природних ресурса, Русија може ојачати свој положај и наспрам Европе:

„Преусмеравање извоза нафте и гаса у Кину даје Русији профит на који америчке санкције не могу утицати. Заузврат, то пружа Кини заштиту у случају истих санкција због проблема поводом Тајвана или са Ујгурима“.

Дејли телеграф оцењује да је Путин два пута изненадио Запад: када је анектирао Крим и када је интервенисао у Сирији.

„Русија може искористити погодан међународни кризни тренутак за припајање Донбаса. Такав тренутак може бити, на пример, активно деловање Кине против Тајвана. У овом случају, Запад ће бити разапет између две кризе и неће бити у стању да се носи ни са једном. Поготово што се неке европске земље спремају да узму руску вакцину. Комбинација те околности са економским тешкоћама Европе дају Кремљу наду да НАТО неће моћи да делује као јединствени фронт ако избије криза“.

Елмонд је уверен да о томе сведочи ниска солидарност Европљана са Чешком у тренутној ситуацији са протеривањем дипломата:

„Све ово је изазов за Бајденову администрацију. Он је у праву што покушава да избегне сукоб са нуклеарним силама, али ако Русији и Кини буде дозвољено да самостално утврђују где су „црвене линије“, оне могу да наруше границе онога што дозвољава Запад јер ће бити уверене да Бајден блефира. Уосталом, ако Кина и Русија своје потезе буду координирале и истовремено нападну – солидарност Запада и његова контрола над светским догађајима могу бити сведене на нулу“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 26. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар