Лондон: Фотографија руске војске на граници са Украјином коју је „Дејли мирор“ објавио – из Сибира

Русија је повећала број својих снага на граници са источном Украјином, наводи се у опису фотографије из Новосибирска

Фото: ТВ Звезда

Британски лист Дејли мирор објавио је чланак с називом „Руска телевизија тврди да британски МИ-6 сарађује са Украјином како би изазвао рат великих размера у Европи“. Као илустрацију руских снага у близини источне Украјине лист је објавио кадар са војних вежби специјалних снага у Сибиру који је снимила телевизија Звезда.

„Русија је повећала број својих снага на граници са источном Украјином“, наводи се у опису фотографије са војних вежби у Новосибирску.

Руководство руске телевизије која иначе припада Министарству одбране обратило се британским колегама са молбом да уклоне фотографију са потпуно другог догађаја.

„У овом чланку је искоришћен кадар са нашег снимка. Међутим, то је дезинформација… Ваш новинар је искористио кадар са потпуно другог војног догађаја – са војних вежби специјалних снага у Сибиру… Обавештавамо вас да се то десило 4.300 километара од руско-украјинске ранице… Морамо вас замолити да објавите деманти“, наводи се у писму.

Након неког времена, британски лист је избрисао фотографију из текста, али није објавио деманти.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова такође приметила ширење лажних вести по питању боравка руске војске у близини украјинских граница.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар