Ентони Годфри: Србија европска земља, али на путу ка ЕУ блокира је „малигни утицај“

Србија је очито политички и економски лидер на Балкану и игра пресудну улогу у одржавању регионалне безбедности и стабилности и сарадње, тврди амерички амбасадор

Ентони Годфри (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри је оценио да је Србија европска земља и да грађани подржавају европске вредности, али да је на путу ка Европској унији блокира “малигни утицај”.

„Србија је европска земља и географски и историјски, али и по томе што грађани Србије снажно подржавају европске вредности као што су толеранција, слобода, заштита природе, владавина права и иновације. Алтернатива томе је малигни утицај који тежи да блокира и кочи Србију на европском путу“, рекао је он и додао да „стални изазов представљају многи у српском друштву који нису сасвим убеђени да је европски пут у националном интересу Србије“.

Он је на отварању конференције „Србија, Западни Балкан и западне интеграције у временима изазова“ додао да су просперитет, слобода и мир у Србији пресудни за мир и стабилност у региону.

„Тежимо (САД) да цела Европа живи у миру и слободи, то за нас значи да чланице ЕУ буду све земље које деле њене вредности. Алтернатива томе су сталне поделе које и Европу и Балкан чине слабијима, сиромашнијима и мање стабилним“, додао је амбасадор.

Истакао је да је Србија „очито политички и економски лидер на Балкану и игра пресудну улогу у одржавању регионалне безбедности и стабилности и сарадње“.

„Да бисмо остварили своје шире регионалне циљеве, у интересу је САД да Србија настави да се развија као модерна демократска и напредна европска земља у миру са својим суседима“, рекао је Годфри.

Главне препреке ка ЕУ: Владавина права и Косово

Као главне препреке на путу ка ЕУ навео је владавину права и нерешено питање Косова.

„Много тога треба урадити да се консолидује владавина права, победи корупција, очува животна средина и обезбеди фер и транспарентно пословање. Верујем да Србија то може, а моја амбасада је спремна да помогне и влади и цивилном сектору у Србији“, поручио је.

Похвалио је српску кампању вакцинације у Србији и региону и оценио да је то знак добре воље и политичке зрелости.

Опрема: Стање ствари

(N1, 26. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар