Израел: Вакцинисани Фајзером осам пута подложнији јужноафричкој мутацији вируса

Иако јужноафричка варијанта пробија заштиту [Фајзерове] вакцине, није се у већој мјери проширила у становништву, изјавио Ади Штерн с Универзитета Тел Авив

Фото: Гети

(Фокс њуз, 13. 4. 2021)

Према налазима новог истраживања из Израела, јужноафричка мутација короне може у извјесној мјери „пробити“ Фајзерову вакцину.

Истраживачи с Универзитета Тел Авив и здравствене службе Клалит утврдили су да су пацијенти који су примили обе Фајзерове вакцине око осам пута подложнији јужноафричкој мутацији од невакцинисаних – 5,4 спрам 0,7 одсто.

Истраживањем је поређено 400 људи који су примили бар једну Фајзерову вакцину и који су имали вирус са 400 заражених и невакцинисаних људи.

„Нашли смо несразмјерно већу присутност јужноафричке варијанте код људи који су примили другу вакцину у поређењу с невакцинисаном скупином“, рекао је Ади Штерн с Универзитета Тел Авив.

„То значи да је јужноафричка варијанта способна да до одређеног степена пробије заштиту  [Фајзерове] вакцине.“

Према наводима Ројтерса, ради потврде налаза очекује се стручна рецензија истраживања.

„Ово је прво истраживање у свијету засновано на стварним подацима које показује да је [Фајзерова] вакцина мање дјелотворна против јужноафричке варијанте у поређењу с изворним вирусом и британском варијантом“, изјавио је један од директора Клалита Ран Балисер.

„Иако јужноафричка варијанта пробија заштиту [Фајзерове] вакцине, није се у већој мјери проширила у становништву“, изјавио је Штерн.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

Оставите коментар